V Švici, kjer imajo dolgo tradicijo posedovanja orožja, so doslej dovoljenja za posedovanje orožja pridobivali brez večjih težav. V državah schengna, katerega del je tudi Švica, pa so po terorističnih napadih v Parizu leta 2015, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, zaostrili zakonodajo za avtomatsko in polavtomatsko orožje.

Iz EU so zato prišle pobude, naj tudi Švica zaostri zakonodajo na tem področju, kar je v državi sprožilo nesoglasja. Medtem ko je vlada svarila, da je zaostritev zakonodaje nujna za ohranitev dobrih odnosov z EU, so se zagovorniki tradicije orožja ob podpori orožarskega lobija temu ostro uprli in tudi zbrali podpise za razpis današnjega referenduma.

Volivci v vseh razen enega od 26 kantonov pa so jim dali vedeti, da podpirajo zaostritev pogojev za pridobitev orožja. Proti so se izrekli le v italijansko govorečem Ticinu, dodaja AFP.

Poleg tega je podporo na današnjem referendumu v vseh kantonih dobil vladni predlog davčne reforme, s katero bi več sredstev namenili za pokojninski sistem. Reformo je podprlo 66,4 odstotka tistih, ki so oddali svoj glas.