Okrepljene napetosti v regiji »pomenijo povečano nenamerno tveganje za ameriške civilne polete zaradi potencialnih napačnih izračunov ali napačne identifikacije«, opozarja v sporočilu FAA.

Ameriške letalske družbe so tudi opozorili, da bi letala nad območjem naletela na »nenamerne motnje navigacijskega sistema in motnje komunikacij«, do katerih bi lahko prišlo brez opozorila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington je v regiji namestil letalonosilko z bombniki B-52 zaradi, kot je dejal, iranske grožnje. Administracija predsednika Donalda Trumpa je prav tako umaknila nenujno diplomatsko osebje iz Iraka zaradi groženj iraških milic s podporo Teherana. Trump je sicer zagotovil, da si ne želi vojne z Iranom.

Odnosi med Iranom in ZDA so se skalili po prihodu Trumpa v Belo hišo in še zlasti po njegovi odločitvi pred letom dni, da ZDA enostransko izstopijo iz mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom, ker da mu ne bo preprečil razvoja jedrskega orožja. Proti Iranu je tudi znova uvedel sankcije.

Teheran je potem prejšnji teden objavil, da tudi Iran ne bo več spoštoval določenih določil iz jedrskega sporazuma. Hkrati je zagrozil, da bo blokiral Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za večino svetovne nafte, ki prihaja iz Perzijskega zaliva. ZDA so potem na območje napotile letalonosilko, da bi Iranu "poslale sporočilo".