Današnja tradicionalna slovesnost na Libuškem polju pri Pliberku na avstrijskem Koroškem v spomin na hrvaške žrtve povojnih pobojev bo letos potekala v znamenju okrepljenega nadzora avstrijskih oblasti. Te so jasno opozorile, da bodo strogo kaznovale posameznike že zaradi simbolov, ki zgolj namigujejo na ustaško ikonografijo, v primeru hujših kršitev pa bodo prireditev prekinili.

Avstrijske oblasti pričakujejo 15.000 udeležencev, večinoma s Hrvaškega in iz BiH pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Švice, kar bi bilo nekaj tisoč ljudi več kot lani. Napovedani so tudi protesti nasprotnikov shoda, ki zahtevajo prepoved ustaških in nacističnih zborovanj v Avstriji, ker menijo, da so v nasprotju z njeno ustavo. Žalne slovesnosti za več deset tisoč po drugi svetovni vojni pobitimi Hrvati, med katerimi so bili večinoma pripadniki poraženih sil ustaške Neodvisne države Hrvaške (NDH), a tudi civilisti, pri Pliberku potekajo od leta 1952.

Ovinek vseh treh najvišjih politikov

Pokrovitelj slovesnosti je hrvaški sabor, toda v nasprotju z lani danes na njej ne bo predsednika sabora Gordana Jandrokovića, ki je Pliberk, Tezno in Macelj obiskal v četrtek. Ni pojasnil, zakaj se je odločil za zgodnji obisk, zanika pa, da zaradi možnih posledic strožjih ukrepov avstrijskih oblasti ali zaradi morebitnih žvižgov udeležencev, ki jih je bil deležen lani med nagovorom na Pliberškem polju. Tja je danes poslal svojega odposlanca, tako kot tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, ki je že prejšnji teden položila cvetje in prižgala sveče na Libuškem polju, v Maclju in Hudi jami. Obenem je razjezila antifašistična združenja na Hrvaškem, ker je to storila 8. maja, ko so zaznamovali vstop partizanskih enot v Zagreb leta 1945, kar je pomenilo konec NDH. Tudi premier Andrej Plenković se bo izognil problematičnemu zborovanju, ker bo danes gostil nemško kanclerko Angelo Merkel in spitzenkandidata Evropske ljudske stranke Manfreda Webra, ki prideta v Zagreb v okviru kampanje pred evropskimi volitvami. Na Libuškem polju bosta ministra za veterane in za upravo.

Opozorilo, da bo drugače kot doma

Tako kot vlada so tudi organizatorji dogodka iz hrvaškega Častnega pliberškega voda, ki so udeležencem zagotovili brezplačni avtobusni prevoz iz Zagreba, romarje večkrat opozorili na poostrene avstrijske predpise glede razkazovanja simbolov skrajnih organizacij, med katere je od marca uvrščeno tudi ustaško gibanje. Posebej so izpostavili simbole, ki jih na Hrvaškem tolerirajo, kot je zastava hrvaških obrambnih sil, na kateri je zloglasni ustaški napis Za dom spremni.

Zaradi politične zlorabe dogodka in selektivne razlage zgodovine ter pomanjkanja distance do fašističnega nadzora je škofija Gurk-Celovec letos prvič zavrnila prošnjo hrvaške škofovske konference za organizacijo maše na Libuškem polju. Na današnji žalni slovesnosti, ki bo potekala približno med 11. in 14. uro, bo mašo tako vodil nižji hrvaški duhovnik. Predvidena je tudi molitev za žrtve islamske vere. Političnih nagovorov niso napovedali. Na Hrvaškem pa je iz škofovske konference in skrajnje desničarskih strank slišati, da bi dogodek v prihodnje premestili na Hrvaško, morda v občino Udbina v Liki.