Trenutno podjetja, ki v Slovenijo privabijo kader iz tujine, novozaposlenim ponujajo podporo pri urejanju potrebne dokumentacije, dovoljenj in iskanju nastanitve. »Za posameznika pa selitev v tujino za sabo potegne več kot to,« poudarja Klara Zavrl, vodja področja pridobivanja kadrov v podjetju Competo. Če ima novozaposleni partnerja, se ta v večini primerov preseli v Slovenijo skupaj z njim. Ta pa se čez noč znajde pred velikim izzivom – iskanju zaposlitve v tuji državi, kjer ne pozna kulture in na trgu dela, kjer nima mreže ljudi, na katere bi se lahko obrnil. Ne glede na to, kako zadovoljen bo tuji zaposleni, ki smo ga privabili v Slovenijo z zaposlitvijo, lahko zadovoljstvo na dolgi rok začne kopneti, če bo njegov partner pri iskanju novih priložnosti neuspešen.

My Career in Slovenia

Storitev je namenjena partnerjem zaposlenih iz tujine in omogoča celostno podporo pri prehodu v novo okolje. Udeležencem približa slovensko kulturo in specifike trga dela, ga usmerja in motivira pri mreženju ter jim daje psihološko podporo. »Preverimo, kje bi se za posameznika lahko našle potencialne priložnosti in delamo na izpopolnjevanju predstavitvenih veščin ter ga tako pripravimo na aktiven vstop na trg dela v Sloveniji,« je novo storitev opisala Zavrlova, vodja projekta My Career in Slovenia. »Čeprav so v tujini taki karierni programi že uveljavljeni, na našem trgu storitve, ki bi posamezniku ponujala celostno obravnavo in karierno svetovanje, še nismo zasledili,« je dodala. Informacije, ki bi posamezniku pomagale znajti se na trgu dela v Sloveniji, so precej razdrobljene in težko dostopne nekomu, ki ne pozna slovenskega sistema.

Izziv so zaznali v Outfit7/Ekipa2

V zadnjih letih v Competu opažajo porast posameznikov iz tujine, ki so se začeli na njih obračati z željo, da bi našli zaposlitev v Slovenji. V Slovenijo so prišli bodisi s tujim partnerjem, ki je tu dobil zaposlitev, ali pa s slovenskim partnerjem, s katerim sta se odločila ostati v Sloveniji. »Pobuda za oblikovanje celostnega kariernega programa za partnerje tujih zaposlenih je nastala v sodelovanju s podjetjem Outfit7/Ekipa2. To podporo partnerjem je prepoznalo kot ključno za uspešno vključitev zaposlenega v novo okolje,« je razložila Zavrlova. Težave pri zaposlovanju tujcev se lahko pojavijo pri urejanju dovoljenj, zlasti če posameznik prihaja iz države, ki ni članica EU, delodajalci se pogosto pritožujejo nad predolgimi postopki, ki jim onemogočajo večjo fleksibilnost in odzivnost na povpraševanje. V organizaciji lahko pride do raznih izzivov, ki izvirajo iz kulturnih razlik in prilagajanja na dnevno komunikacijo v tujem jeziku, ki je zaposleni morda niso vajeni. V Sloveniji je poleg iskanih kadrov v gradbeništvu, transportu in logistiki ter gostinstvu in turizmu največ povpraševanja po programerjih in IT-jevcih pa tudi vodstvenem kadru s specifičnim znanjem in izkušnjami. »Bolj odprta za tujce so mednarodna podjetja in zagonska ter slovenska podjetja, ki ciljajo na tuje trge,« je sklenila Zavrlova.