Potem ko je Furs 5. marca zaradi zavarovanja izpolnitve davčne obveznosti v višini 7,996 milijona evrov zavarovala 100-odstotni delež Tuš Holdinga v njegovi hčerinski trgovski družbi Engrotuš, je bil danes vpisan izbris te obremenitve na deležu, kaže objava na Ajpesu. "Gre za izbris obremenitve, ker je bil postopek ustavljen, saj ni bila ugotovljena davčna obveznost," so STA povedali v Engrotušu.

Še vedno pa ima Furs vpisano zastavno pravico na lastniškem deležu Mirka Tuša v družbi Tuš Holding, ki jo je vpisala konec februarja zaradi zavarovanja izpolnitve davčne obveznosti v višini 6,53 milijona evrov. S tem je prepovedano razpolaganje s tem poslovnim deležem.

Kot je marca poročal spletni portal Siol, je Furs obremenitve vpisal na podlagi davčne preiskave, ki so jo uvedli sredi lanskega leta. V Tušu so takrat povedali, da je ta davčna obveznost potencialna. "Tuš Holding izkazuje posojilo do lastnika, ki ga je lastnik dolžan vrniti ob zapadlosti, ta pa še ni nastopila. Vračilo posojila je pomemben del dogovora z upniki, saj se je družba zavezala, da bo vsa prejeta sredstva ob vračilu posojila nakazala bankam," so sporočili iz družbe.

Po njihovih navedbah je Furs glede na preliminarne ugotovitve v okviru nadzora sprejel stališče, da je Tuš Holding posojilo do lastnika odpisal. "Z ugotovitvami se podjetje absolutno ne strinja, saj gre za napačen prikaz dejanskega stanja," so izpostavili in dodali, da ne drži, da je Tuš Holding omenjeno posojilo odpisal, saj bi s tem kršil dogovor o reprogramu z bankami.