Evrovizijski teden se je uradno začel s torkovim predizborom, na katerem smo stiskali pesti za Zalo Kralj in Gašperja Šantla. Zdelo se je, da smo jih stiskali močneje kot glasbenika. Po pričakovano umirjenem nastopu in njunem odzivu, ki je bil po mnenju kritične spletne javnosti predvsem premalo energičen, sta slovenska predstavnika dan po uvrstitvi v finale izpostavljala, da sta si v finale »res želela« in da sta za to »naredila vse, kar je bilo v njuni moči«. Nanju se je takoj po prvem predizboru namreč usul plaz kritik, večina se je norčevala iz njune brezizraznosti in delila mem z njunimi fotografijami med čakanjem na evrovizijski nastop, med nastopom, po njem in po razglasitvi izbrane deseterice, kjer gre pravzaprav ves čas za isto fotografijo. Glede njunega nenavdušenja in s tem povezanega poročanja slovenskih medijev je vodja slovenske evrovizijske delegacije Aleksander Radić za STA povedal, da s tem, kaj so napisali mediji in na podlagi česa, ni seznanjen. Dodal je še, da sta slovenska predstavnika »izvajalca, ki uživata v svoji glasbi, mogoče manj v vsem tem cirkusu, mogoče je bila to ta poanta«. To sta sicer jasno dala vedeti že po zmagi na Emi in že takrat razdelila javnost. Nekaterim se njuna iskrenost in posebnost zdi pomembna tekmovalna prednost, drugi pa so nad njunim odnosom naravnost zgroženi.

Nerazumljena posebneža

Zali Kralj in Gašperju Šantlu so mnogi ljubkovalno nadeli vzdevek »vesoljčka«, voditelj slovenskega televizijskega prenosa Andrej Hofer pa jima pravi kar »naša otroka«. Ker njuni posebni odzivi po prvem predizboru v javnosti niso bili preveč dobro sprejeti, sta glasbenika sklicala novinarje in nepričakovano dala izjavo. Zala Kralj je povedala: »Kančka energije nisva več imela, sama nisem imela niti enega odstotka. V zeleni sobi sem se sesula na kavč,« s čimer je podala svojo plat zgodbe o ležanju pod slovensko zastavo pred razglasitvijo deseterice, ki je razburila evrovizijsko javnost.

Povedala sta še, da jima je nastop uspel bolje, kot sta mislila, in da prav zaradi tega po njem nista imela energije. »Ljudem bi morala povedati, da sva hvaležna najbolj na svetu,« je dejala Zala Kralj in dodala: »Dejstvo je, da se včasih počutiva nelagodno. V prvi vrsti si želiva predstaviti glasbo, a nama včasih to ne uspe, ker jih ne zanima pesem,« je še povedala Zala, s čimer se je odzvala na vprašanja, kot so, kaj si bosta po nastopu privoščila, na kar sta odgovorila, da »makarone«. Glede pokrivanja s slovensko zastavo med čakanjem na razglasitev finalistov je 19-letnica povedala, da kaj takega naredi, ko je živčna. »Nočeva, da bi naju narobe razumeli, ker res ne misliva nič slabega,« je še dejala.

Letošnja evrovizijska bera je kot običajno sestavljena iz množice bizarnih zvokov in oblačil. Nekateri stavijo na pravljičnost in bleščeče obleke, v katerih visoko na »nevidnih« drogovih kljubujejo težnosti, drugi na v pisane puloverje oblečene mladce, spet tretji pa na zmago stavijo odeti v lateks. Slovenska predstavnika sta pred začetkom tekmovanja požela kar nekaj pohval na račun tega, da je pesem drugačna, nekateri so jo označili celo za magično. Če si že od Eme do prvega evrovizijskega predizbora nismo obetali sprememb v nastopu »naših otrok«, in jih seveda, z izjemo zamenjave obutve, tudi nismo dobili, prevelikih presenečenj ne gre pričakovati niti danes zvečer. Glede zmagovalca letošnje Evrovizije na slovenskem twitterju najdemo kar nekaj uporabnikov, ki se strinjajo, da bo »zmagovalec večera ponovno Hofer«, ki slovensko občinstvo vedno zabava z bolj ali manj posrečenimi komentarji in pogruntavščinami.

Na stavnicah skoraj polovica za Nizozemca

Na finalni večer najbolj dramatičnega glasbenega dogodka leta bomo na evrovizijskem odru videli 26 nastopov. V prvem in drugem predizboru je bilo izbranih po deset držav, v finale pa je avtomatsko uvrščen Izrael kot lanski zmagovalec in letošnji gostitelj dogodka ter pa »velikih pet« financerjev dogodka, torej Francija, Velika Britanija, Italija, Nemčija in Španija.

Veliki favorit je, sodeč po stavnicah, nizozemski predstavnik Duncan Laurence s svojo balado, v kateri dosega skoraj neprijetne glasovne višine in se trudi zapeljivo strmeti v kamero. Sodeč po stavnici Eurovision World, ki združuje dogajanje na več kot desetih stavnicah, je Laurence nesporni zmagovalec, saj naj bi bila njegova možnost za zmago kar 46-odstotna, medtem ko je možnost za zmago drugouvrščene na stavnicah, avstralske predstavnice Kate Miller - Heidke, le 12-odstotna. Slovenija je na tej stavnici trenutno na 20. mestu.

»Evrovizija s politiko nima ničesar«

Tekmovanje je zaradi političnih polemik, povezanih z Izraelom, ves čas podvrženo kritikam in očitkom o politizaciji. Že pred začetkom evrovizijskega tedna je lanskoletna zmagovalka Netta Barzelai izpostavila, da pozivi k bojkotu tekmovanja širijo temačne misli, Evrovizija pa je »festival svetlobe«. Eden od voditeljev prireditve je na četrtkovem predizboru izpostavil, da Evrovizija s politiko nima ničesar, saj se na njej glasuje za pesmi. Po ugibanjih o tem, ali bo na finalnem večeru nastopila zvezdnica Madonna, so njeno prisotnost na dogodku v četrtek potrdili.