Dimitri Razumkov, svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega, je v četrtek na televiziji dejal, da bo Zelenski po inavguraciji razpustil ukrajinski parlament, poroča ukrajinski spletni časnik Korrespondent. Zelenski je željo po predčasnih volitvah izrazil že pred razglasitvijo rezultatov predsedniških volitev, ko je volilno komisijo obtožil, da namerno zavlačuje z uradno objavo rezultatov, kar krajša čas, v katerem lahko razpusti parlament. Nedavno pa je dejal, da bi to lahko storil po svoji inavguraciji 20. maja, na spletni strani poroča agencija Reuters. Predčasnih volitev sicer po ukrajinski ustavi ne sme sklicati manj kot šest mesecev pred iztekom mandata trenutnega parlamenta. Ustava še določa, da ima vrhovna rada po volitvah prvo sejo najkasneje 30 dni po objavi uradnih volilnih rezultatov. Redne volitve so napovedane za 27. oktober.

Po razpadu koalicije imajo stranke 30 dni časa, da sestavijo novo, predsednik pa v tem času ne sme razpustiti parlamenta ali razpisati predčasnih volitev. Zelenski tako verjetno ne bo mogel sklicati predčasnih volitev, poroča Radio Free Europe/Radio Liberty.

Ankete sicer kažejo, da bi Ljudska fronta, ki je z 80 od 450 sedežev druga največja stranka v parlamentu, na novih volitvah komaj še prišla v vrhovno rado. Nedavna anketa skupine Rating pa kaže, da bi stranka Zelenskega Služabnik ljudstva dobila skoraj 30 odstotkov glasov, poroča Bloomberg. Vodja poslanske skupine Ljudske fronte Maksim Burbak je dejal, da je koalicija, ki so jo sestavili leta 2014, dokončala svojo nalogo, nemška tiskovna agencija dpa navaja ukrajinsko tiskovno agencijo Ukrinform. Predsednik parlamenta Andrij Parubij je dejal, da bo koalicija prenehala s svojimi dejavnostmi ter da bodo začeli pogovore o sestavi nove.

Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin je danes dejal, da je napisal odstopno pismo, ki ga bo poslal v vrhovno rado in predsedniku države po njegovi inavguraciji. Dodal je, da meni, da je s stališča politične kulture to pravilno ravnanje, saj mora novi predsednik imeti pravico do oblikovanja svojo zunanjepolitične ekipe in strategije. Izpostavil je, da ga je pripravljen podpreti, kjer je to potrebno in kjer njuna prepričanja in viziji sovpadata.

Klimkina je na položaj zunanjega ministra leta 2014 imenoval prejšnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je 21. aprila na predsedniških volitvah izgubil proti Zelenskemu. Zunanjega ministra v Ukrajini imenuje predsednik države.