Sanelo Hudorovič je zadnjega julijskega dne lani v Šmarju - Sapu dvakrat zabodel Srdjana Jotića, in to v lastni hiši. Po mnenju tožilstva je Jotiću skušal vzeti življenje, za poskus uboja je tožilka Maša Podlipnik zahtevala osem let zapora. Po drugi strani je Hudorovič vztrajal, da se je pred pijanimi Jotićem, njegovim bratom ter sinom, v lastni kuhinji, zgolj branil. »Nisem imel občutka, da bi mi katera koli stran v celoti povedala resnico. Ne pravim, da je kdo namerno lagal, le pri spominjanju se hitro zgodi, da kdo kaj priredi v lastno korist,« je po razglasitvi oprostilne sodbe obrazložil sodnik Ciril Keršmanc.

»Ne verjamem vam povsem,« je sodnik v oči pogledal takrat že svobodnega Hudoroviča, ki kar ni mogel skriti veselja ob zanj pozitivni razsodbi. »Ne verjamem, da so bili v hiši vsi trije, torej oškodovanec, sin in brat, in vas pretepli. Malo ste pretiravali. A tudi ne verjamem, da je bil v hiši samo Srdjan, kakor so vztrajali oni. Ne verjamem pa niti, da ste skušali oškodovancu vzeti življenje,« je pojasnil sodnik. Brendo Bajt, sin zabodenega, je na dan napada policiji namreč povedal, da je bil z očetom v hiši in da je videl prerivanje med njim in Sanelom, a si je pozneje na glavni obravnavi premislil in povedal, da v hišo ni vstopil. Sodnik je verjel njegovi prvi različici opisa dogodkov.

Silobran, a ne prekoračen

Keršmanc tako verjame, da je Hudorovič trojici že ob prihodu v bližino svoje hiše povedal, da je tam nezaželena oziroma da je nezaželen vsaj Jotićev brat Branko, s katerim je bil v sporu. A sta kljub temu dva od njih nepovabljena vstopila v hišo. Najprej je bilo slišati vpitje, potem prerivanje, sledila sta vboda, kakor je Bajt opisal dogajanje. Sodnik je posebej izpostavil ravno nedovoljen vstop dvojice v hišo, na katerega se lahko gleda kot na napad. »Povedal jim je, da niso zaželeni tam, umaknil se je v kuhinjo, jim grozil, naj gredo ven, čemur pa oškodovani ni verjel, začela sta se prerivati, sledila sta vboda,« je sodnik pojasnil, zakaj meni, da se je Hudorovič le branil. »Bi lahko napad odvrnil, če bi ga samo malo popraskal ali porezal po roki? Ne vem, kako učinkovito bi bilo to. Tudi ne vem, ali bi lahko pričakovali, da bi se obtoženi dodatno umikal še nazaj v dnevno sobo ali spalnico,« je utemeljil svojo odločitev, da je šlo za silobran, ne pa tudi za njegovo prekoračenje. Dodal je še, da je bila trojica med obiskom opita, pa tudi, da so jih policisti pozneje opisali kot agresivne.

Odvetnik Gorazd Gabrič je bil danes z odločitvijo sodnika, kakopak, zadovoljen. »To ni bilo nikakršno presenečenje. Takšen razplet sem pričakoval,« je samozavestno komentiral sodbo. »Kaj pa bi Sanelo sploh lahko še storil? Predstavljajte si, da nekdo nepovabljen vstopi v vaš dom, v katerem so žena in otroci. Kaj bi storili vi?« je postavil retorično vprašanje. Sodnik po njegovem drugačne odločitve sploh ni mogel sprejeti tudi zato, ker so priči in oškodovanec izjave neprestano spreminjali. Po drugi strani tožilstvo z razpletom ni bilo zadovoljno, tožilka Maša Podlipnik je že napovedala pritožbo.

»Hvala, da ste se tako odločili,« pa se je sodniku zahvalil Sanelo Hudorovič. »Zdaj lahko grem domov k otrokom,« je povedal. 31-letnik je namreč oče sedmim mladoletnim hčeram. Najmlajša se je rodila pred kratkim, ko je bil Hudorovič še v priporu. »Samo glejte, da se ne srečamo več tukaj,« mu je na srce položil sodnik.