Popotovanje mladega bikca

Na ulice Murske Sobote je prejšnji petek zataval bik. Dan odprtih vrat lokalne kmetijsko-gospodarske zbornice (KGZ) je vzel preveč dobesedno in jo mahnil na potep. Dokaj miroljubno žival so po okolici lovili tako uslužbenci KGZ kot policisti s šolanimi psi, po klicu na pomoč – a ne bikovem! – so krog iskanja razširili, saj si je bik želel pošteno razmigati ude. Ulovili so ga dokaj daleč stran od sedeža KGZ, kjer so sicer predstavljali njegove kolege iz osemenjevalnega središča. Na rajži je velika žival povzročila nekaj preglavic in zmede v prometu, poškodovala naj bi celo dva avtomobila, a kaj pretirano na športnem dnevu vendarle ni razgrajala.

Po torbico rikverc po avtocesti

»Vprašanje. Na avtocesti si na pumpi natočil gorivo, na strehi avta pustil svoj tošl in se odpeljal. Po nekaj sto metrih si to ugotovil. Ali greš po odstavnem pasu na avtocesti vzvratno nazaj do svojega tošla?« so kranjski policisti prejšnji teden na facebooku bralcem zastavili uganko. 92 odstotkov sodelujočih je za odgovor izbralo, da »itak ne, ne smeš«, ostali so se odločili za šaljivo alternativo, da je treba v takšni situaciji malce razmisliti o možnostih. Uganka temelji na resničnem dogodku, ko je potnica na počivališču Hrušica na strehi avta pozabila torbico, ki je pozneje padla na cesto. Z voznikom sta skušala zagato rešiti tako, da sta od Torovega po odstavnem pasu začela voziti vzvratno. Tuji državljan si je prislužil globo in za večino verjetno povsem nepotrebno opozorilo – na avtocestah in hitrih cestah so prepovedani obračanje, vzvratna vožnja, ustavljanje ali parkiranje.

Ukradel roko bagra

Kaj točno se je dogajalo nekje med 10. in 13. majem na gradbišču v Jiršovcih (gre za naselje v občini Destrnik), prekmurski policisti ne vedo. Tudi ne, kdaj natančno se je kraja pripetila. Vedo pa, kaj je zmanjkalo. Neznani storilec je namreč na gradbišču najprej spravil v pogon delovni stroj oziroma bager znamke Takeuchi, nato pa je z njega odmontiral in odnesel odkopno žlico z mehanizmom. Kako je neznanec roko bagra odnesel domov, ni znano, prav tako ni znano, kako si bo z njo brez stroja sploh lahko pomagal. V prid mu sicer govori vsaj to, da ni ukradel celega bagra.

Vrgli so jo z letala

Varnost v prometu je najpomembnejša. Tudi v letalskem. Zato nam kabinsko osebje pred vsakim poletom razloži, kaj storiti v primeru nesreče. Krilijo z rokami, kažejo na zasilne izhode, skratka opravljajo svoje delo. Če redno letite, vam je teh nekaj minut poslušanja zagotovo odveč, a pravila so pravila in red mora biti. Potnica na letu iz Aucklanda v Wellington, ki je bila po navedbah drugih videti bogata, pa se očitno drži svojih pravil. Zavrnila je gledanje videa o varnosti, od stevardese tudi ni vzela kartončka z navodili, ki bi ga morala prebrati. Ker je sedela pri enem od izhodov v sili, bi morala varnostna navodila dodatno spremljati, a je raje buljila v telefon in knjigo. Po prijaznem opozorilu stevardese si je v ušesa celo potisnila prsta in ji dala vedeti, kaj si misli o njenem »govoričenju«. Pilotu nesramnost potnice ni bila všeč, poklical je policijo, gospo pa vrgel z letala. In si tako še pred vzletom prislužil aplavz potnikov.

Evakuacija zaradi smrdljivca

V prostorih univerzitetne knjižnice v avstralski Canberri so pred dnevi zaradi »močnega vonja po plinu« evakuirali poslopje, na pomoč pa poklicali gasilce in reševalce. Po uri raziskovanja je posebna ekipa za nevarne snovi izvor neznosnega smradu odkrila v smetnjaku blizu zračnika. Šlo je za sadež durian, ki slovi po močnem vonju, ki po opisih strokovnjakov spominja na mešanico vonja gnile čebule, greznice, postanega bruhanja in nogavic po vadbi. Ravno zaradi tega je v mnogih hotelih in tudi na številnih javnih prevoznih sredstvih prepovedan. Menda pa je njegova rumena sredica izredno okusna. Zanimivo je, da so morali iz enakega razloga lani izprazniti še univerzitetno knjižnico v Melbournu.