Pogovori, ki so trajali šest tednov, so po Corbynovih besedah šli "tako daleč, kolikor so lahko". Poudaril je, da je zaradi priprav za izbiro novega vodje konservativcev "položaj vlade vse bolj nestabilen, njena avtoriteta pa je spodkopana". To spodkopava zaupanje v sposobnost vlade, da bi dosegli kompromisni dogovor, je poudaril v pismu premierki Theresi May. Pogovore o brexitu, ki so trajali šest tednov, je sicer opisal kot podrobne in konstruktivne. Pojasnil je, da so lahko na nekaterih področjih dosegli dogovor, medtem ko pomembnih razlik v politikah niso mogli premostiti.

Mayeva se je strinjala s Corbynom, da so bili ti pogovori konstruktivni in da so dosegli določen napredek. "Na določenih področjih smo našli skupne točke. Vendar pa so se druga vprašanja izkazala za težja. Predvsem nismo mogli preseči dejstva, da med laburisti ni enotnega stališča, ali želijo izpeljati brexit ali izvesti drugi referendum, s katerim bi izstop preklicali," je povedala na predvolilnem dogodku v Bristolu. Kot pojasnjuje britanski časnik The Guardian, Mayeva ne more sprejeti tega, da bi lahko laburisti vztrajali pri drugem referendumu o vsakršnem dogovoru o brexitu. Glavna opozicijska stranka ima namreč usklajeno stališče o tem, da bi zahtevali drugi referendum o dogovoru, ki ga je Mayeva dosegla z Brusljem. Glede tega, ali bi zahtevali tudi referendum o dogovoru o brexitu, ki bi ustrezal njihovim zahtevam, pa laburisti niso usklajeni, navaja The Guardian.

Laburistična stranka bo sicer "podrobno preučila" vsak predlog vlade, je zagotovil Corbyn. A bodo, če ne bo "bistvenih sprememb", še naprej nasprotovali dogovoru o brexitu, ki ga je premierka sklenila z Brusljem. Tako bodo zdaj vladajoči konservativci in laburisti po poročanju BBC predvidoma začeli pogovore glede možnosti v povezavi z brexitom, ki jih bodo dali na razpolago poslancem.

Premierka je danes potrdila, da bi lahko zdaj znova poslancem dali na voljo več možnosti glede brexita, o katerih bi glasovali na nezavezujočem glasovanju. Na Downing Streetu niso želeli izključiti možnosti, da bi to glasovanje potekalo že prihodnji teden.

V prvem tednu junija je sicer v britanski poslanski zbornici predvideno glasovanje o zakonu o izstopnem sporazumu, ki skupaj z izjavo o prihodnjih odnosih sestavlja dogovor o brexitu. Premierka naj bi po tem glasovanju določila datum svojega odstopa. Če bodo poslanci zakon zavrnili, bo premierka po navedbah virov v stranki v začetku junija odstopila. Torijci bodo nato predstavili časovnico imenovanja novega vodje stranke in s tem tudi premierja. Konservativni poslanci bodo imenovali dva kandidata, o katerih bo nato odločalo članstvo, so v četrtek sporočili konservativci.

Vlada si želi, da bi zakon sprejeli pred poletnimi počitnicami, to je pred koncem julija. Vendar pa Corbyn meni, da to ne bo možno. Zakona laburisti po njegovih besedah ne podpirajo. Pa tudi če bi ga, ne podpirajo predvidene časovnice, njegove besede povzema The Guardian.

Britanski parlament je doslej že trikrat zavrnil izstopni dogovor, tako da so morali brexit, ki je bil sprva predviden za 29. marec, že večkrat preložiti. Nazadnje so se sredi aprila Mayeva in voditelji 27 držav EU dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra.