V nemško govorečem svetu se širi nov izziv. Začelo ga je švicarsko podjetje oziroma aplikacija Castl. V sredo so pozvali h KuhKussChallengu oziroma izzivu poljubljanja krav. Gre za še enega v seriji izzivov, s katerimi poskušajo posamezniki na družbenih omrežjih spodbuditi k zbiranju sredstev. Običajno za dobrodelne namene. Tako je tudi v primeru kravjih poljubov. Kar se nekaterim v nemško govorečem svetu morda zdi zanimivo, pa ni navdušilo avstrijske ministrice za kmetijstvo Elisabeth Köstinger.

Ministrica je včeraj izdala uradno izjavo in pojasnila, da pašniki in travniki niso namenjeni igranja z živalmi ter da imajo podvigi, kot je poljubljanje krav, lahko tudi resne posledice. Opozorila je, da lahko krave, med drugim, postanejo agresivne, ko branijo svoje teličke.

Odziv ministrice sicer sledi odmevni tožbi vdovca zoper tirolskega kmeta. BBC poroča, da je tirolsko sodišče februarja lokalnemu kmetu naložilo kazen 490 tisoč evrov, ker je čreda njegovih krav do smrti poteptala gorsko turistko. Kmet se je s podporo avstrijske zveze kmetov pritožil na razsodbo, pri tem pa kritiki opozarjajo, da bi odločitev znala pomeniti smrt gorske pašnje krav. Zgodba je toliko bolj kočljiva, ker je gorski turizem pomemben del avstrijskega gospodarstva.

Ministrica Köstingerjeva zato opozarja, da akcije, kot si jo je zamislila švicarska firma, ogrožajo avstrijske napore, da bi ustvarili okolje, kjer lahko kmetje in turisti sobivajo. »Tega preprosto ne razumem,« je še dejala.