Hiša je plod razvoja dveh inovativnih in trajnostno usmerjenih podjetij; podjetja Lumar, ki je na povabilo multinacionalke Saint-Gobain razvilo poseben konstrukcijski sistem ter detajle, in koncerna Saint-Gobain, ki je prispeval napredne rešitve in smernice. Hiša, grajena v konceptu MultiComfort, v ospredje postavlja celovit in holističen pristop pri obravnavanju ključnih vidikov bivalnega ugodja – od zvoka, zraka, dnevne svetlobe, temperature do energijske učinkovitosti.

Priložnosti za sodelovanje

Koncern Saint-Gobain je iskal pravega partnerja, s katerim bi lahko razvili in izpeljali projekt MultiComfort v Sloveniji. »V veliko zadovoljstvo nam je, da smo s podjetjem Lumar zelo hitro našli skupen jezik, saj Lumar v Sloveniji predstavlja inovativno podjetje, ki s svojimi produkti in aktivnostmi zagotavlja visoko energijsko učinkovitost in bivalno ugodje. S svojim brezemisijskim konceptom Zero Emission Living pa ponuja tudi nove ter celovite rešitve na področju trajnostnega bivanja. Tem istim smernicam, filozofiji in vrednotam s svojim konceptom MultiComfort sledi tudi koncern Saint-Gobain. Zato sta bila dogovor o sodelovanju in izvedba prvega skupnega projekta dobra osnova ter pokazatelj, kam želimo v prihodnje v Sloveniji. Pa ne samo v Sloveniji, tudi na področju regije in srednje Evrope se kažejo priložnosti za sodelovanje,« je povedal Tomáš Rosak, direktor koncerna Saint-Gobain za vzhodno Evropo. MultiComfort je inovativni koncept skupine Saint-Gobain, kjer so združili vsa znanja in izkušnje iz več kot treh in pol stoletij delovanja.

Na trg vstopajo z novim materialom

V podjetju Lumar so k sodelovanju pristopili po temeljitem premisleku in preučitvi, kaj vse ponujajo blagovne znamke, kot so Rigips, Isover in Weber. »V Lumarju smo zelo ponosni, da so nas po odmevnem sodelovanju s podjetjem BMW na področju premium zelene mobilnosti in bivanja kontaktirali iz tako priznanega koncerna, kot je Saint-Gobain, ter med mnogimi proizvajalci na trgu k sodelovanju pri projektu multikomfortnega bivanja povabili prav nas. Za sodelovanje nas je ob samem konceptu, ki ga z razvojem in filozofijo živimo tudi pri nas, prepričalo tudi dejstvo, da je Saint-Gobain na tržišče prinesel povsem nov pristop k materialom, kjer je dejansko velik poudarek na mineralnih materialih in trajnostnih rešitvah« je povedal direktor Marko Lukić.

Začetek sodelovanja med podjetjema predstavlja prva demo hiša MultiComfort, ki je postavljena na Jesenicah. Gre za Lumarjevo skoraj ničenergijsko hišo Primus-D 150 s 150 kvadratnimi metri bivalne površine, ki odraža filozofijo standardov MultiComfort. Koncept MultiComfort predstavlja napreden in holističen pristop pri obravnavanju ključnih vidikov bivalnega ugodja – od zvoka do zraka, dnevne svetlobe ter temperature. V hišo so vgrajeni tudi senzorji, s katerimi spremljajo druge parametre bivanja, kot sta ogljikov dioksid in relativna vlažnost, ki prav tako govorita o kakovosti bivanja v hiši. Sočasno se spremlja tudi rabo energije, analiza vseh rezultatov pa bo služila za razvoj produktov v prihodnje.