Mala pujsa Pepa živi na griču z mamo pujso, očetom pujsom ter mlajšim bratom Juretom. Ob njej sta tudi dedi pujs in babi pujsa ter nekaj prijateljev - ovčka Olja, pes Peter, zebra Zalka, slonica Sonja in zajklja Zinka. Mala pujsa obožuje skakanje po blatnih lužah, njen bratec pa dinozavre. Dogodivščine junakov iz serije se končajo z veliko smeha.

V 15 letih je nastalo že okoli 300 epizod te priljubljene animirane serije, ustvarjalcem pa še ni zmanjkalo navdiha za nove dogodivščine. Serijo spremljajo otroci in njihovi starši v 118 državah, izredno priljubljena pa je na Kitajskem.

Vprašanje, ki si ga je zastavil The Guardian, je, kako je mogoče, da je preprosta rožnata žival s kmetije dosegla tovrstno priljubljenost? Baker je pojasnil, da sta z Astleyjem želela ustvariti tako animirano serijo kakršna je Čarobni vrtiljak, ki sta jo sama gledala s starši. Izvedela sta, da so distributerji in televizije po uspehu Telebajskov in Mojstra Mihe iskali nekaj novega. Srečala sta se in se domislila, da bi ustvarila serijo, ki bi pripovedovala družinske zgodbe.

Nato se je porodila ideja za protagonistko, ki je postala simpatično kruleča pujsa z nekoliko začinjenim imenom Pepa, saj sta ustvarjalca želela z njim poudariti pujskin, mestoma razdražljiv značaj. Sprva so zametek serije distributerji zavračali s tisoč in enim razlogom, zakaj vse se ne bo prijela med gledalci, med drugim tudi zaradi 2D osnovanih likov. Na koncu so ustvarjalca in producent vendarle prepričali predstavnico Nickelodeona in serija je dobila zalet.

Lily pri snemanjih prišepetovala mama

V prvem letu so ustvarili 52 epizod, velik navdih za Pepine prigode pa je bila štiriletna Lily, ki je kasneje liku posodila tudi svoj glas. Ker je bila še tako majhna in ni znala brati, ji je pri snemanju dialogov prišepetovala mama.

Producent pri britanskih CBBC in CITV Greg Childs je dejal, da je serija Pujsa Pepa inteligentnejša, kot se zdi na prvi pogled. »Ima krasen scenarij, ukvarja pa se z družino, ki je prva za otroka pomembna celica. Zato lahko pritegne že zelo mlade gledalce,« je presodil.

Doslej so ustvarjalci s serijo zabeležili okoli milijarde britanskih funtov prihodkov. Kljub tovrstnemu uspehu pa jo snovalca in glavna ustvarjalca Baker in Neville še vedno ustvarjata z manjšo, zgolj 16-člansko ekipo in v sodelovanju s producentom Philom Daviesom.