Teniški dan na zadnjem mastersu pred Rolandom Garrosom v Rimu je bil včeraj neobičajno pester. Igralci in igralke so morali na igrišče po dvakrat, saj so vsi dvoboji zaradi dežja v sredo odpadli. Rimljani so dokazali, da obožujejo tenis, ter zapolnili tribune igrišč kljub temu, da so organizatorji zasolili cene vstopnic, potem ko se je Roger Federer tik pred zdajci odločil, da bo nastopil v italijanski metropoli.

Švicarski zvezdnik je najprej dopoldne v 80 minutah s 6:4, 6:3 odpravil Portugalca Joaa Souso, popoldan pa je bilo vzdušje na osrednjem stadionu nogometno. Italijani so pokazali svoj temperament, ko so dvignili Federerja iz izgubljenega položaja. Hrvat Borna Čorić je imel vse niti v svojih rokah ter bil na pragu tretje zmage proti slovitemu tekmecu. Federer je podobno kot teden dni prej v Madridu proti Gaelu Monfilsu rešil dve zaključni žogici ter dobil dvoboj po več kot dveh urah in pol. Da je bil Čorić večji del dvoboja boljši, kaže razmerje osvojenih točk, ki je bilo 107:95 v prid Hrvata. »Bil je eden od tistih dni, ko potrebuješ nekaj sreče. Dvomim, da bi mi uspel preobrat brez tako fantastične publike,« se je po zmagi priklonil gledalcem Roger Federer, ki je včeraj na igrišču preživel skoraj štiri ure.

Za največji presenečenji sta v drugem krogu poskrbela Fernando Verdasco in Marketa Vondrousova. Devetnajstletna Čehinja je bila boljša od druge igralke sveta Romunke Simone Halep. »Še nikoli nisem igrala pred tako čudovitim občinstvom. To je bil moj dan, ko mi je šlo vse kot po maslu,« je pojasnila češka najstnica. Osemintridesetletni španski veteran pa je najprej v drugem krogu presenetil Avstrijca Dominica Thiema ter ga ugnal še na četrtem medsebojnem dvoboju. Da ima Španec dovolj energije, je dokazal v popoldanskem dvoboju, ko je še drugič v dveh tednih vzel skalp Rusa Karena Hačanova.

Nov incident Kyrgiosa

Avstralski teniški igralec Nick Kyrgios je znova poskrbel za incident. Včeraj je bil v Rimu v dvoboju drugega kroga proti Norvežanu Carperju Ruudu v tretjem nizu diskvalificiran. Kyrgiosa je sodnik najprej opomnil zaradi izrečenih kletvic. To je temperamentnega Avstralca tako razjezilo, da je močno zalučal lopar, brcnil plastenko vode ter povrhu še vrgel stol na igrišče. Kmalu zatem je pospravil lopar, se odpravil z igrišča ter bil deležen glasnih žvižgov občinstva. Incident se je zgodil le dan po tem, ko je na deževno sredo v Rimu Kyrgios povedal nekaj pikrih najboljšim teniškim igralcem in spremljevalcem. Rafaelu Nadalu je očital, da je po zmagah vselej zelo pozitiven ter daje komplimente tekmecem. »Ko pa sem ga premagal, ni pokazal nobenega spoštovanja do mene in mojih občudovalcev,« je dejal Nick Kyrgios ter se spravil tudi na Tonija Nadala. Nadalov stric mu je očital, da Kyrgiosu primanjkuje izobrazbe. Avstralec mu je odgovoril, da je hodil v šolo dvanajst let ter da je Toni Nadal idiot. V nadaljevanju se je Avstralec lotil še najboljšega igralca na svetu Novaka Đokovića. Najprej je dejal, da gre za neverjetnega igralca, ki pa je obseden z mislijo, da bi bil tako priljubljen kot Roger Federer.

Andreja Klepač v četrtfinalu

Slovenski tenis je med posamezniki v Rimu, kjer je sicer ob igriščih veliko slovenskih navdušencev, igral stransko vlogo. Polona Hercog in Tamara Zidanšek sta se sicer z dvema zmagama v kvalifikacijah uvrstili na glavni turnir, kjer pa sta brez dobljenega niza priznali premoč tekmicama. Aljaž Bedene je izgubil že v prvem krogu kvalifikacij. Ljubljančan na vrhuncu peščene sezone ne dosega želenih rezultatov, kar je slab obet pred OP Francije, ki se bo s kvalifikacijami začel v ponedeljek, prvi krog posameznikov pa bo na sporedu prihodnjo nedeljo. Uspešnejša je v Rimu med dvojicami Andreja Klepač. Primorka je v paru s Srbkinjo Aleksandro Krunić včeraj ubranila tri zaključne žogice proti Američanki Nicole Melichar in Čehinji Kveti Peschke ter se z zmago s 3:6, 7:5, 14:12 uvrstila v četrtfinale. Danes se bo slovensko-srbski par pomeril z Anno Leno Grönefeld in Demi Schuurs.

Tudi Dalila Jakupović ne blesti na turnirjih na pesku. Da bi si dvignila samozavest, je slovenska igralka nastopila na turnirju serije ITF na Slovaškem. V Trnavi težave organizatorjem povzroča vreme. Dalila Jakupović je morala včeraj dvakrat na igrišče. V prvem dvoboju je bila s 7:5, 6:4 boljša od Belgijke Kimberley Zimmermann, v osmini finala pa je morala četrta nosilka s 6:4, 5:7, 4:6 priznati premoč Madžarki Anni Bondar.