Simboliko so metali po zraku. In nosili na majicah. Ni samo Darko Milanič poletel. Še Zlatka Zahovića so zabrisali v zrak. Preloženo slavje dobljenega prvenstva. V sredo. V Celju. V dežju. Potem ko so še v soboto po derbiju letele kritike. In bakle. In pivo. Zdaj se je pivo pilo, z baklami se je pričakalo avtobus prvakov. V zmagovitih majicah so rajali vijoličasti, na katerih klubski voznik z nadimkom Rozi v dobrem starem zlizano oranžnem TAM-ovem tovornjaku šofira »kanto« nazaj v Ljudski vrt.

Pripeto. Za vsak slučaj, da se ne bi pokal spet izmaknil. Pripet je tudi Rozi. Za vsak slučaj. Le penina ni pripeta, naslova vijoličasti niso mogli politi. Ne že spet. Ni pa že dolgo več samoumevno, da je Maribor prvak. Že štiri leta ni ubranil naslova oziroma vse odkar je v Stožicah Milan Mandarić, ki je »kanto« dvakrat odnesel čez Trojane. V limuzini njegovih sredstev, kar je takoj po tekmi navedel Zlatko Zahović: »Kadar funkcioniraš, kot funkcionira naš tekmec, torej samo z denarjem, je proti njim vedno težko.«

Forma v gosteh in »ni malih tekem«

Zgovorna simbolika majice je tudi stari tovornjak, namig na zvest, a vse starejši kader, ki vijuga po (avto)cesti slovenske lige. V kateri je izkušeni Maribor – z izjemo drugega kroga – vodil od začetka do konca. In bil ob tem sebi večji tekmec kot Olimpija, vendar kljub burni vožnji (odšel je Miran Pavlin) ni (z)norel. »Nismo noreli, ko je bilo malo slabše, ampak smo fante podprli,« je rekel Zahović. »Imamo dovolj izkušenj, da ko pridejo slabši trenutki, potrpimo in razumemo fante. Ne morejo vedno zmagati, v veliki želji lahko pregoriš.«

Olimpija se je prav tako samovžgala od znotraj, a v bolj usodnem terminu. Z izjemno formo na gostovanjih (14 zmag, remi z Olimpijo ter poraz in remi pri Muri) ter v prepričanju, da ni majhnih tekem – do osvojitve naslova so dobili vse (štiri) tekme proti Rudarju in Gorici ter (tri) proti Triglavu in Krškemu – je poskrbel, da niso šteli derbiji. Ker če bi, se znova ne bi izšlo.

Simbolično je Milanič moral naposled v Celju opustiti tako cenjeni, rigidni in »galvanizirani« romb. Taktiko, ki jo je še v soboto Zahović branil z mnenjem, da navijači in novinarji takega nogometa ne razumejo. In se nato v nedeljo po derbiju opravičeval za verjetno najslabšo tekmo v svojih dvanajstih letih. Milanič je iz igre vzel prvega podajalca lige in prvega klubskega strelca te sezone. Amir Dervišević in Luka Zahović sta naposled skupaj sedla. Maribor pa se je vrnil k tistemu, kar ga je krasilo jeseni: raznolikosti in raznovrstnosti. Rezultat? Trije različni strelci, ko res ni več štelo, kdo je ali bo dal gol. Pa so se v tej sezoni še za (redke) enajstmetrovke znali sporeči in si iz rok jemati žogo. Če se niso kregali s sodniki.

Taktična kultura

»Naša taktična kultura,« je razlog za uspeh navedel Zahović. Sistem je še naprej nad posamezniki, ker je takšna filozofija. Od hitro učečega se Kenana Pirića do najbolj konstantnega Saša Ivkovića so individualna nihanja kmalu vidna, če se »galvanizirana« taktika ne izide. Maribor pač deluje kot klub, kjer le sistem lahko naredi posameznika. Pa četudi to pomeni, da vijoličasti izgubijo še drugi in tretji zaporedni ligaški derbi z Olimpijo v Ljudskem vrtu. Ali da v štirih tekmah ne premagajo Mure. In da navijači žvižgajo, ker v remiju z Aluminijem ne vidijo ene osvojene, temveč zapravljeni dve točki. In uri.

Taktična in navijaška kultura nimata nujno veliko skupnega. V sredo sta se našli in slavili. In bi radi spet v finalu pokala. Da se vrne z enako mero, dvojno krono. In nato pogleda Evropi naproti. Zahović je že kadroval, prišla sta branilec Špiro Peričić in vezist Andrej Kotnik, a odhod Jana Mlakarja terja še koga, ki bo zabijal. Marcos Tavares pač ni nič mlajši. Evropa sicer ponuja tudi popravni izpit. Maribor jih sprva ni maral, a se je sčasoma privadil. Prej na tujem kot doma. Še bolj pa se je navadil kratkega premora in priprav, ko je 9./10. julij in začetek kvalifikacij za ligo prvakov tako blizu, da se lahko pili le finese in vlogo posameznikov, ne pa sistema. Če bo Maribor uspešen, se je Zahovićeva taktična kultura splačala. Prav tako podaljševanje pogodb (Tavares, Rajčević, Šuler, Hotić, ne pa (še) Vršič), nastavljenih na evropske gabarite.

Maribor bo nosilec v prvem, morda pa tudi v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, če se tja uvrsti. Žreb, ki mu lani za evropsko ligo ni bil tako naklonjen kot leto poprej na poti do lige prvakov, bo čez skoraj natanko mesec dni, 18. junija. Ključno vprašanje za Zahovića pa je, ali ima na razpolago več časa ali denarja.