Končnica letošnje sezone lige NBA je resnično po okusu košarkarskih sladokuscev. Napetih in dramatičnih trenutkov je namreč v izobilju, kot tudi presenečenj. Enega izmed njih je pripravil Portland, ki se je prebil vse do konferenčnega finala, kjer bije boj s prvaki iz Golden Stata. Ker je liga NBA sila priljubljena po vsem svetu, je gledanost tekem izjemna. Tudi v Turčiji, kjer pa prihaja do neljubih dogodkov. Tamkajšnji prebivalci zaradi Enesa Kanterja tekem Portlanda ne morejo spremljati po televiziji.

Kanter velik kritik Erdogana

Za to je krivo prepričanje Enesa Kanterja, da je predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan slab človek, kar je večkrat tudi javno izrazil. Med drugim je Erdogana označil za Hitlerja našega tisočletja. Tamkajšnji mediji, ki so naklonjeni predsedniku, so zapisali, da je Kanter z javnim žaljenjem Erdogana kršil zakon. A to še zdaleč ni vse. Tamkajšnji tožilci so si večkrat prizadevali, da bi bila za Kanterjem izdana mednarodna tiralica. Razlog se skriva v dejstvu, da je podpornik Fethullaha Gülena, muslimanskega turškega klerika, ki živi v izgnanstvu v ZDA in ga je Erdogan označil za organizatorja spodletelega državnega udara julija 2016.

Glavna televizijska športna mreža S Sport zaradi naštetega tekem Portlanda v končnici NBA ne predvaja, medtem ko vse druge ponuja v neposrednih prenosih ali posnetkih. Od spodletelega udara Kanter velja za enega glavnih državnih sovražnikov. V tem času so v Turčiji aretirali več kot 100.000 ljudi, ki so jih posumili kakršne koli povezave z Gülenom, še vsaj enkrat toliko pa jih je zaradi tega izgubilo službe. Turški tožilci so januarja izdali nalog za Kanterjevo aretacijo, z obrazložitvijo, da je pripadnik teroristične organizacije. 26-letni center prav zaradi tega na začetku leta ni potoval v London, kjer sta tekmo odigrala njegov takratni klub New York in Washington. Bal se je namreč, da bi ga turški tajni agenti aretirali in odpeljali v domovino. Slabo izkušnjo je imel že maja 2017, ko so ga pridržali v Romuniji, saj je Turčija preklicala njegove dokumente, onkraj Atlantika pa se je vrnil tudi zavoljo posredovanja ZDA. Dogajanje okoli Kanterja vpliva tudi na njegovo družino, ki z Enesom ne sme imeti stikov. Njegov oče Mehmet, univerzitetni profesor, je izgubil službo in prejel ogromno groženj s smrtjo. Zavoljo varnosti se je v sporočilu za javnost odrekel svojemu sinu, ki sicer v končnici prikazuje odlične predstave in je ob Damianu Lillardu in CJ McCollumu najbolj zaslužen, da je Portland prišel tako daleč.

Dallas brez izbora v prvem krogu

Žreb pa je v sredo v ligi NBA določil, da bodo imeli možnost prve izbire na naboru 20. junija pri New Orleansu. Drugi izbor je pripadel Memphisu, tretji pa New Yorku, ki je imel pred žrebom največje možnosti. New Orleans je tako dobil priložnost, da vzame Ziona Williamsona, ki ga tamkajšnji mediji označujejo za najbolj talentiranega igralca po LeBronu Jamesu. Dallasu Luke Dončića se želje niso izpolnile. V lanski menjavi za slovenskega košarkarja so letošnji izbor (10.) poslali v Atlanto, razen če bi šlo za enega izmed prvih petih. Miami Gorana Dragića bo izbiral kot 13.