To je premierka obljubila na današnjem srečanju z vodstvom odbora 1922, v katerem so konservativni poslanci in odloča o glasovanju o nezaupnici premierki. Vodja odbora Graham Brady je pojasnil, da so imeli iskren pogovor, dosežen dogovor pa je prinesel "več jasnosti" o premierkinih namerah, poroča britanski BBC. Znova se bodo sestali po glasovanju o zakonu o izstopnem sporazumu, ki je v britanskem parlamentu predviden v tednu, ki se začne s 3. junijem. S potrditvijo tega zakona bodo uzakonili sporazum o britanskem izstopu iz EU, ki skupaj z izjavo o prihodnjih odnosih sestavlja dogovor o brexitu. Če bo ta načrt zavrnjen, ne bodo poskušali znova, so v sredo povedali viri v britanski vladi. V laburistični stranki so medtem poudarili, da zakona ne bodo podprli, če na medstrankarskih pogajanjih o brexitu, ki potekajo že več tednov, z vlado ne bodo dosegli dogovora.

Če bodo poslanci zakon zavrnili, bo premierka po navedbah virov v stranki v začetku junija odstopila, poroča BBC. Torijci bodo nato predstavili časovnico imenovanja novega vodje stranke in s tem tudi premierja. Konservativni poslanci bodo imenovali dva kandidata, o katerih bo nato odločalo članstvo.

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je sicer danes potrdil, da se bo potegoval za novega vodjo stranke in s tem za britanskega premierja. Kandidatov bi lahko bilo še okoli deset. Če bo zakon potrjen, pa bo Mayeva skušala skozi parlament spraviti potrebno zakonodajo v upanju, da bi Velika Britanija iz EU izstopila pred poletnimi počitnicami. Britanska premierka je sicer že marca napovedala, da bo zapustila položaj pred pogajanji o prihodnjih odnosih z EU. Kot pogoj je postavila potrditev izstopnega sporazuma v britanskem parlamentu.

Vlada upa, da se ji bo uspelo izogniti temu, da bi britanski evroposlanci, ki bodo izvoljeni na evropskih volitvah 23. maja, sploh sedli v poslanske klopi nove sestave Evropskega parlamenta. Ta se bo na ustanovnem zasedanju sešel 2. julija. A to lahko Mayeva doseže le, če bo pred 30. junijem sprejet dogovor o izstopu iz unije in ga bo odobrila še britanska kraljica Elizabeta II.

Britanski parlament je doslej že trikrat zavrnil izstopni dogovor, tako da so morali brexit, ki je bil sprva predviden za 29. marec, že večkrat preložiti. Nazadnje so se sredi aprila Mayeva in voditelji 27 držav EU dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra.