V pogovoru za nemški časnik v sredo je kanclerka dejala, da jo skrbi za Evropo. »Pri tem je v meni še okrepljen občutek odgovornosti, da skupaj z drugimi skrbim za prihodnost Evrope,« je dodala. Njena izjava je le še okrepila ugibanja, da bi se lahko Angela Merkel, ko se ji izteče kanclerski mandat, predvidoma leta 2021, preselila v Bruselj in morebiti prevzela vodenje Evropskega sveta.

A je kanclerka danes razblinila vsa ugibanja, ko je zagotovila, da po izteku mandata ne bo na voljo za noben politični položaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Ne bom na voljo za noben drug položaj, ne glede na to kje, tudi ne v Evropi,« je dejala danes v Berlinu po srečanju z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem.

Kanclerka je lani jeseni presenetila z odločitvijo, da odstopa s položaja predsednice krščanskih demokratov (CDU) in da se bo po izteku mandata umaknila iz politike. Vendar mnogi strokovnjaki špekulirajo, da najvplivnejša političarka na svetu ne bo kar tako zapustila politični parket. Ugibanja je med drugim podkrepila še izjava predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ko je v intervjuju aprila dejal, da bi lahko Angela Merkel prevzela kakšnega od evropskih položajev, saj je za to visoko kvalificirana.