AmCham v okviru programa, ki letos poteka petič, predstavlja in nagrajuje najboljše poslovne prakse. Podjetja z njimi po navedbah AmChama v slovenski poslovni prostor vnašajo nova znanja, pristope, izdelke, procese in poslovne modele. V sklopu inovativnosti, ki sledi aprilskemu sklopu motivacije, septembra pa pripravljajo še sklop povezovanja, sta se predstavila še projekta BTC Living Lab - City as a Lab družbe BTC ter Bajda - Ultra Vergin podjetja Bajda.

Upravljanje omrežja zabojnikov na ekoloških otokih

Projekt S pametnimi odpadki korak k čistejšemu okolju podjetij Agitavit Solutions in Javno podjetje komunala Brežice predstavlja pilotni projekt digitalizacije, katerega cilj je bila vzpostavitev celovitega informacijskega sistema za upravljanje omrežja zabojnikov na ekoloških otokih in pridobivanje informacij o prednostih uvedbe na celotno območje. V praksi gre za pametne senzorje, nameščene v zabojnike za odpadke, ki spremljajo napolnjenost posameznega zabojnika, je pojasnil vodja oddelka za IOT v Agitavit Solutions Žiga Mravlje. Tako lahko optimizirajo odvoz smeti glede na dejanske potrebe in s tem izboljšujejo kakovost celotne storitve. Komunala Brežice lahko število opravljenih poti in s tem strošek praznjenja zabojnikov za odpadke na letni ravni zmanjša do 50 odstotkov.

Inovacijski inkubator BTC

Projekt družbe BTC BTC Living Lab - City as a Lab je vključeval oblikovanje treh stebrov, ki zainteresiranim omogočajo preizkušanje inovacij in tehnoloških rešitev na območju nakupovalnega središča BTC. »Inovacijski inkubator, ki ga ponuja BTC, lahko podjetjem širom sveta omogoči testiranje najnaprednejših tehnologij in inovacij v realnem testnem okolju,« je pojasnil izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v BTC Julij Božič. S projektom želijo obenem obiskovalcem in poslovnim partnerjem na območju nakupovalnega središča predstaviti in jim dati v uporabo napredne sisteme, produkte in rešitve, ki poenostavljajo tako uporabniško izkušnjo obiskovalcev kot tudi poslovne modele in pristope poslovnih partnerjev družbe BTC.

Stiskanje oliv z ultrazvokom

Projekt Bajda - Ultra Vergin družinskega podjetja Bajda pa prinaša posebno oljčno olje, ki ga pridobijo s stiskanjem oliv z ultrazvokom. Ker takšno stiskanje poteka pri nižji temperaturi in krajši čas, je tako pridobljeno olje zaradi višje vsebnosti antioksidantov bolj zdravo. Tehnologijo ultrazvoka želijo v družini Bajda razširiti po svetu in promovirati nov način predelave oljčnega olja v korist vseh potrošnikov ter vzpostaviti novo kategorizacijo oljčnega olja, je pojasnil Beno Bajda iz podjetja.

Skupni zmagovalec Best of the Best septembra

Občinstvo je prvo mesto namenilo Agitavit Solutions in Javnemu podjetju komunala Brežice, drugo Bajdi, tretje pa podjetju BTC. Posebna žirija, ki so jo sestavljali udeleženci AmChamove Best Practice Academy, je zavzela enako stališče kot občinstvo. T. i. aktivni poslušalec na dogodku Andrej Krajner iz NLB je prvo mesto namenil Bajdi, drugo Agitavitu in komunali, tretje pa BTC. Na podlagi teh treh ocen so nato oblikovali skupno oceno. Zmagovalec posameznega sklopa se uvrsti v veliki finale, kjer bodo izbrali skupnega zmagovalca pete generacije programa Best of the Best. Lani je bila to Droga Kolinska.