Aarohi Pandit se je 30. julija lani z najboljšo prijateljico Keithair Misquitta podala na enoletno potovanje okoli sveta z letalom. V domovino se bosta predvidoma vrnili 30. julija.

Mlada pilotka je let preko Atlantika opravila sama, pri čemer je postavila več svetovnih rekordov. Med drugim je kot prva ženska z ultralahkim letalom preletela Grenlandijo, do vrnitve v Indijo pa jih bo postavila še vsaj pet, je za časnik Gulf News povedala Lynn de Souza iz neprofitnega komunikacijskega podjetja Social Access, ki je organiziralo in sponzoriralo odpravo.

Aarohi Pandit in Keithair Misquitta sta se na »odpravo opolnomočenja žensk« podali s 400-kilogramskim Pipistrelovim letalom, imenovanim Mahi. Iz Indije sta poleteli v Pakistan, od tam pa nadaljevali pot v Iran, Turčijo, Srbijo, Slovenijo, Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. Po pristanku v Iqaluitu je Aarohi Pandit ponosno razvila indijsko zastavo, ki ji jo je prinesel indijski veleposlaniki v Kanadi Vikas Swarup, poroča omenjeni časnik, ki izhaja v Združenih arabskih emiratih.

Nekateri poleti predvsem nemirni

»Zelo sem ponosna in hvaležna, da sem lahko to storila za svojo državo in ženske povsod po svetu. Prelet Atlantskega oceana je ponižna izkušnja. Tam si samo ti in tvoje majhno letalo, svetlo modro nebo nad tabo in temno modro morje ali sijoč bel led spodaj,« je po pristanku v Kanadi povedala pilotka. Ob tem je priznala, da so bili nekateri deli poleta precej nemirni, vendar je »lepota oceana in otokov osupljiva in takoj bi šla še enkrat«.

Avanturistka, ki se je na odpravo pripravljala sedem mesecev, bo pot nadaljevala proti Rusiji. Ko bo konec julija zaključila potovanje, bo skupaj preletela okoli 37.000 kilometrov, še poroča Gulf News.