Podjetje letos praznuje dvajseto obletnico ustanovitve, kar je čas, v katerem je iz majhne zasebne delavnice zraslo v uveljavljenega ponudnika PVC stavbnega pohištva. Pred petimi leti so svoj program razširili z lastno linijo aluminijastih vhodnih vrat, zgodbo o aluminiju pa so letos nadgradili še z odprtjem lastne lakirnice. Vhodna vrata in aluminijaste obloge na oknih so tako v celoti izdelane v Postojni. O poslovnih izkušnjah in terenskih izzivih smo se pogovarjali z direktorjem Petrom Nagodetom.

Lastne montažne ekipe omogočajo boljšo storitev

Proizvajalci stavbnega pohištva se pogosto sklicujejo na kakovost svojih izdelkov. Petra Nagodeta smo vprašali, katere so konkretne prednosti, po katerih stranka ugotovi kakovost izdelka ali storitve: »Prvi znak je lahko garancijski rok. V PVC Nagode nudimo na vsa okna in vhodna vrata desetletno sistemsko garancijo. V času garancije morata biti profil in okno brez vizualnih ali funkcionalnih napak, česar s pravimi materiali ni težko doseči. Mi uporabljamo dva preverjena dobavitelja okenskih profilov, to sta nemški Rehau in Kömmerling. Z njimi lahko dosežemo vrhunsko kakovost, ki je temelj za vgradnjo. Tu bi izpostavil lastne montažne ekipe. Ker na terenu nimamo podizvajalcev, imamo nadzor nad celotnim procesom vgradnje. Sami določimo kvaliteto montažnega materiala – vijakov, pen in drugih dodatkov. Zagotovimo kakovost in zadostno količino materialov ter nenazadnje omogočimo, da je monter na terenu primerno plačan. Skratka, odgovorni smo za delo monterjev in stranke nas pogosto poiščejo prav zaradi informacij o kvalitetni montaži.«

Kakovost je dokazljiva tudi z dokumentacijo

Raven izvajalca mora potrditi tudi spremna dokumentacija, ki jo stranka prevzame ob zaključku investicije oziroma je na voljo že pri pripravi ponudbe. Poleg tehničnih lastnosti so zraven tudi certifikati, s katerimi so opremljena okna. Gre za energetske, varnostne, požarne, okoljske certifikate. S slednjimi se kaže večja okoljska ozaveščenost sodobne proizvodnje PVC profilov. Obrača se k uporabi materialov, ki se jih v celoti reciklira, zaradi predvidenih energetskih prihrankov in dolge življenjske dobe pa je PVC stavbno pohištvo ena bolj trajnostnih izbir za opremo objekta. Po koncu predvidene tridesetletne življenjske dobe PVC oken se okvirji v ustreznih obratih predelajo v granulat, iz katerega izdelajo plastične izdelke, kot so vodovodne in kanalizacijske cevi. Reciklirajo tudi steklo in kovinsko okovje.

Najnovejša pridobitev je lastna lakirnica

Leta 2011 so v PVC Nagode proizvodnjo razširili tudi na izdelke iz aluminija. Aluminijasto stavbno pohištvo je priljubljeno zaradi odpornosti, zaradi zaščite in privlačnega videza pa se aluminijaste obloge uporablja tudi kot zunanja zaščita PVC oken. S sodobnimi možnostmi za izbiro končne obdelave površine in številnimi dodatki je aluminij vse bolj zanimiv tudi v zasebni gradnji in cilj PVC Nagode je v prihodnjih letih večja prepoznavnost proizvajalcev aluminijastega stavbnega pohištva. To še posebej velja na področju aluminijastih vhodnih vrat, kjer so z večletnimi izkušnjami in sodelovanjem z nemškim proizvajalcem aluminijastih profilov Heroal prišli do izdelka, ki je kakovostno in vizualno v vrhu domače ponudbe. Letos dokončan lasten obrat za prašno lakiranje aluminija bo omogočil večjo odzivnost pri izpolnjevanju naročil ter enostavnejše prilagajanje izdelkov potrebam in željam strank.

Obnove – bistvene so hitrost, natančnost in čistoča

Odlika PVC Nagode so izkušnje za menjavo stavbnega pohištva pri obnovi. Ti posegi predstavljajo kar tri četrtine naročil, tako da so na tem področju pridobili bogate izkušnje. Po direktorjevih besedah je to izraz zaupanja strank do njihovega podjetja: »Obnove so poseben izziv, saj je cilj, da zagotovimo hitro, čisto in kvalitetno opravljeno storitev. V primeru menjave oken v stanovanju končamo z menjavo isti dan, pri hiši pa smo na terenu običajno dva dneva.« Zaradi dela na vseljenem objektu izvajalec nosi še dodatno odgovornost, ko mora v najkrajšem možnem času omogočiti vrnitev v prostore. Profesionalen odnos izvajalca se pokaže že med prvim stikom s stranko. Direktor Peter Nagode: »Projektov obnove se že na začetku lotiš z redom in disciplino, zato je nujna celovita ponudba, v katero je zajeto vse. Na terenu potrebuješ natančne merilce in natančne monterje. Delo mora biti hitro, kvalitetno in seveda čisto. V prihodnosti si želimo še bolj izpopolniti montažne tehnike, da bo stranka še manj občutila poseg v svoje bivalno okolje.«