Pogačar je ohranil le 16 sekund zaostanka za trenutno vodilnim domačinom Tejayjam Van Garderenom (Education First). Pred Slovencem sta v skupnem seštevku še Danec Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) s sedmimi sekundami zaostanka in Italijan Gianni Moscon (Ineos) s šestimi sekundami zaostanka.

Drugi Slovenec na dirki Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) je bil v glavnini s Pogačarjem na 37. mestu in je ostal na skupno 18. mestu s 44 sekundami zaostanka za vodilnim.

Etapo, Laguna Seca – Morro Bay, v dolžini 214,5 kilometra je dobil Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck) pred Pogačarjevim sotekmovalcem Belgijcem Jasperjem Philipsenom, tretji je bil Slovak Peter Sagan (Bora).

Sprva je kazalo, da je prišlo na dirki do spremembe vodstva v skupnem seštevku. Vodilnemu Američanu Van Garderenu je počila veriga, na nogi, pod kolenom, je utrpel grdo ureznino in si je moral sposoditi kolo od moštvenega kolega Avstralca Lachlana Mortona. Nato je še skrenil s poti, pred ciljem pa ga je nazadnje zadržala še zmešnjava in blokada ob množičnem padcu.

Zmešnjava z rumeno majico

Petinpetdeset sekund zaostanka za vodilnimi je pomenilo, da je izgubil rumeno majico. To so tako najprej podelili Asgreenu, Pogačar pa je celo skočil na drugo mesto skupno. A takšna razvrstitev ni obveljala. Po koncu etape se je sestala žirija dirke in si vzela kar eno uro časa, da je sprejela odločitev, po kateri je mesto vodilnega in rumeno majico ohranil Van Garderen, ker je bil zaradi množičnega padca neprostovoljno oviran v zadnjih treh kilometrih etape.

Pravila Mednarodne kolesarske zveze (UCI) namreč določajo, da se kolesarjem, ki so bili ovirani zaradi množičnega padca v zadnjih treh kilometrih etape, dodelili isti čas kot vodilni skupini, katere del so bili pred padcem.

Do konca so še tri etape.