Nova otoplitev odnosov med državama je neposredna posledica tega, da je Ekvador izročil Veliki Britaniji ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, ki je imel od leta 2012 politično zatočišče v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. ZDA ga iščejo že vse od objave spornih diplomatskih depeš na Wikileaksu.

Posebni tožilec Robert Mueller je sicer ugotovil, da je WikiLeaks leta 2016 objavljal tudi informacije, ki so jih z demokratskih računalnikov kradli Rusi, da pomagajo Donaldu Trumpu proti demokratki Hillary Clinton. A Assangeu to kot kaže ni pomagalo.

Ob podpisu memoranduma o sodelovanju ga niso omenjali, je pa Green dejal, da novega partnerstva ne bi bilo brez iskrene zaveze Ekvadorja demokratičnim reformam in obnovitve sodelovanja te južnoameriške države z ZDA ter mednarodno skupnostjo.

Odnosi med državama so se začeli slabšati v času levičarskega predsednika Ekvadorja Rafaela Corree, ki je leta 2007 zavrnil podaljšanje najemne pogodbe ameriški vojaški bazi v Ekvadorju. Leta 2011 je pregnal iz države ameriškega veleposlanika, leta 2012 pa dal azil Assangeu. Usaid je svoje predstavništvo v Ekvadorju zaprl leta 2014.

Pred dvema letoma je položaj predsednika Ekvadorja prevzel manj levičarski Lenin Moreno, ki si je za enega glavnih ciljev zadal predvsem izboljšanje odnosov z najpomembnejšim trgovinskim partnerjem - ZDA.