Zaostrovanje stališč med ZDA in Kitajsko je poleg sinhronih padcev tečajev po svetu povzročilo rast cen ameriških državnih obveznic, saj se investitorji zaradi povečanega tveganja delno zatekajo k ameriškim državnim dolžniškim papirjem. V prvi polovici meseca so se tako donosnosti na 10-letne ameriške državne obveznice spustile za kar 5,1 odstotka, kar je več od padcev, zabeleženih na delniških tečajih v ZDA v enakem obdobju. V času pisanja je donosnost na ameriške državne 10-letne obveznice znašala 2,376 odstotka, medtem ko je bila še pred šestimi meseci nad tremi odstotki.

Katalizator vsega omenjenega je predvsem zvišanje carin z 10 na 25 odstotkov za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga s strani ZDA, na kar so Kitajci kot povračilni ukrep uvedli nove carine na 60 milijard dolarjev uvoza iz ZDA. Ob vsem tem na mizi ZDA še vedno ostaja uvedba 25-odstotnih carin na dodatnih 325 milijard dolarjev kitajskega uvoza. Bruto domači proizvod se je sicer na Kitajskem v prvih treh mesecih glede na enako obdobje lani povečal za 6,4 odstotka, kar je v skladu s ciljnimi pričakovanji kitajske vlade. Trgovinski presežek Kitajske z ZDA pa se je v prvih štirih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani, navkljub vsem na novo vpeljanim carinam v zadnjem letu, povečal za 10,5 odstotka, na 84 milijard dolarjev.

Skratka, kitajsko gospodarstvo se je v prvem letošnjem četrtletju ponovno okrepilo in s tem tudi ponudilo nekaj manevrskega prostora kitajski vladi pri trgovinskih pogajanjih z ZDA. Ta bodo potekala še vsaj do zasedanja skupine držav G20, ki bo 28. in 29. junija v Osaki na Japonskem.

Vse do takrat lahko na kapitalskih trgih pričakujemo povišano raven negotovosti. Zato se na svetovnem trgu slišijo glasovi, ki kličejo po tem, da bi ameriška centralna banka (FED) v tem letu znižala temeljne obrestne mere. Sodeč po strategiji in sporočilih FED ti glasovi najverjetneje ne bodo uslišani. Predsednik banke Jerome Powell je namreč pred kratkim označil nekoliko nizek inflacijski nivo glede na trenutno višjo gospodarsko rast v ZDA (+3,2 odstotka) kot »prehodni« proces in s tem pokazal, da pri FED nimajo namena popustiti pritiskom iz Bele hiše in Wall Streeta, da bi kaj kmalu nižali obrestne mere.