Včeraj je v vrtcu v ljubljanskih Novih Jaršah vzgojiteljica Petra Koritnik ravnateljici Diani Šumenjak predala svoj pisni zagovor v okviru postopka o izredni odpovedi delovnega razmerja. »Dobili smo okoli štirideset strani dokumentacije, a odločitev bomo vsekakor sprejeli hitro, verjetno že v tem tednu, saj gre za hud ukrep,« je povedala odvetnica Nataša Pirc Musar, ki zastopa vrtec. Diana Šumenjak izjav še ne želi dajati, v vabilu na zagovor, ki ga je vzgojiteljici poslala prejšnji teden, pa je zapisala, da imajo kršitve znak kaznivega dejanja, zato jo je tudi suspendirala.

Podpora staršev

»Obtožbe so izmišljene, a tudi če bi vzgojiteljica ravnala tako, kot piše ravnateljica, to ne bi mogla biti podlaga za prekinitev delovnega razmerja,« trdi generalni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz) Branimir Štrukelj, ki se je udeležil včerajšnjega zagovora v vrtcu. Pred vhodom so se v podporo Petri Koritnik zbrali tudi starši malčkov iz njene skupine. »Starši jo popolnoma podpiramo, saj nobeden od 22 otrok o njej nikoli ni rekel nič slabega,« pravi predstavnica staršev Sanja Topčagić. Štrukelj meni, da je ravnateljica postopek sprožila, ker ji svet zavoda na nedavnem glasovanju ni podelil novega mandata. Po njegovem Diana Šumenjak odgovornost za to sicer neupravičeno pripisuje Petri Koritnik, ki je tudi sindikalna zaupnica ter predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviz. V resnici naj bi ravnateljici podporo odrekli starši, pravi Štrukelj, ki postopek proti vzgojiteljici razume kot pritisk na sindikalno delo. Nataša Pirc Musar pa zagotavlja, da to ni res in da se je ravnateljica za izredno odpoved odločila izključno zaradi zaznanih kršitev.

Vzgojiteljica ravnateljici očita neiskrenost

Petra Koritnik zavrača vse očitke, ki jih navaja Diana Šumenjak, hkrati pa trdi, da je ravnateljica njena dejanja, ki jim je bila priča, opisala neiskreno. Tako naj bi ravnateljica vedela, da vzgojiteljica otrok ne sili s hrano, ampak da samo vztraja, naj tisti otroci, za katere so to prosili njihovi starši, okusijo vsaj tri žlice jedi. Glede tega so interpretacijo Petre Koritnik podprli tudi starši in enako velja tudi za dogajanje na tako imenovani noči v vrtcu. Ravnateljica, ki je po trditvah staršev vrtec oziroma Koritnikovo opazovala iz grmovja, trdi, da je vzgojiteljica takrat opustila nadzor nad otroki, zato bi ti lahko pobegnili ali se poškodovali. Na drugi strani Petra Koritnik zagotavlja, da so bili otroci ves čas varni in da so bili brez nadzora največ dve minuti, kolikor je trajalo, da sta s sodelavko zaklenili vrata na hodniku. »Na noči v vrtcu smo napravili več posnetkov, ki smo jih poslali staršem, zato se lahko preveri, ali so bili otroci res prestrašeni in pretreseni, kot piše ravnateljica,« predlaga vzgojiteljica.

Ob tem in drugih očitkih se tudi sprašuje, zakaj bi ji ravnateljica pustila, da teden dni pozneje otroke pelje na tridnevni tabor. Ker pa so se očitki, tudi tisti, da že več kot pol leta šikanira sodelavke, pojavili šele zdaj, vzgojiteljica ugiba, da ravnateljica skriva svoje prave motive. »Moram priznati, da nimam čisto jasnega odgovora na vprašanje, zakaj je bil postopek sprožen,« pravi Petra Koritnik, »če je razlog res v moji odločni borbi za delavske pravice, potem moram reči, da me taki pritiski od tega ne bodo odvrnili.«