Silver King, čigar pravo ime je bilo Cesar Barron, je bil star 51 let, ko se je na sobotnem dogodku v Londonu zgrudil in umrl za posledicami srčnega infarkta. Barron, ki je zaigral tudi v vlogi zlobnega rokoborca Ramsesa v hollywoodskem filmu Nacho Libre leta 2005, pa še zdaleč ni edini rokoborec, ki se je poslovil razmeroma zgodaj. Stran na wikipedii, ki beleži smrti rokobork in rokoborcev pred 65. letom, jih navaja okoli 300, pri tem pa je srhljivih še nekaj drugih statistik.

Droge, alkohol in steroidi

Zdravstveno stanje in delovni pogoji profesionalnih borcev v ligah, kjer je v ospredju spektakel, ne pa dejansko bojevanje, so tako slabi, da je stopnja smrtnosti med njimi kar 2,9-krat večja kot med preostalimi moškimi v ZDA in večja kot med tekmovalci v drugih športnih disciplinah. Sodeč po ameriških raziskavah je med razlogi za prezgodnje smrti tudi kultura jemanja drog v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, ko so se številni rokoborci in rokoborke zabavali kot rock zvezdniki, posledice tega pa čutili še kar nekaj časa.

K številnim prezgodnjim smrtim so prispevali tudi steroidi in drugi dodatki, zaradi katerih je vzrok smrti največkrat povezan z boleznimi srca in ožilja, celoletna sezona bojevanja, zaradi katere morajo biti tekmovalci in tekmovalke v stalni pripravljenosti in si le redko lahko privoščijo regeneracijo, ter politika zaposlovanja (večinoma so zaposleni kot samostojni podizvajalci), zaradi katere jih večina sploh nima zdravstvenega zavarovanja.

Težave se nadaljujejo tudi po upokojitvi

Podjetje WWE, v okviru katerega poteka najslavnejša zabavljaška rokoborska liga, je leta 2006 uvedlo posebni »velnes« program za svoje tekmovalce, v okviru katerega jih redno testira za uporabo drog in alkohola, še posebno pozorni pa so na morebitne bolezni srca in ožilja. Uvedbo programa je spodbudila še ena nenadna smrt, in sicer Eddieja Guerrera, ki je umrl star komaj 38 let. A za številne je program prišel prepozno, saj se zdravstvene težave, ki si jih igralci nakopljejo skozi kariero, nadaljujejo in stopnjuje tudi potem, ko prenehajo tekmovati. Smrti namreč ne povzročajo udarci ali druge okoliščine, ki se dogajajo v ringu, saj so te večinoma vnaprej dogovorjene in uprizorjene, do resnejših poškodb med bojem pa praviloma ne prihaja. Bolj problematične so posledice tistega, kar se dogaja prej in potem. Tekmovalci in tekmovalke so pod vplivom poživil namreč bolj razdražljivi, težko se pomirijo in težko tudi odpočijejo. To vodi v nadaljnjo uporabo drog, to pa v druge slabe odločitve. Številni tako ne umrejo med bojem, ampak za posledicami nezdravega načina življenja v času športne kariere.

Težave tudi duševne narave

Poleg težav s srcem se tekmovalci in tekmovalke pogosto spopadajo z duševnimi težavami, ki prav tako vodijo v večjo porabo prepovedanih snovi. Med drugim morajo v ringu igrati določene like, zaradi česar so pod dodatnim pritiskom, saj morajo vzdrževati določen videz. Za številne je pogubna tudi pretirana želja po uspehu, zaradi česar začnejo jemati steroide v letih, ko ti lahko bistveno bolj usodno vplivajo na presnovo. To vodi v težave z ledvicami, jetri in prebavili, bistveno pa lahko spremeni tudi duševni ustroj tekmovalca oziroma tekmovalke.

Na seznamu prezgodaj preminulih rokoborcev in rokobork je 30 takšnih, ki so si življenje vzeli sami, med njimi pa je tudi primer kanadskega borca Chrisa Benoita, ki je leta 2007 ubil otroka, ženo, nato pa še sebe, kar so številni pripisovali nerazsodnosti in jezi pod vplivom steroidov in drugih snovi. Na istem seznamu je kar 13 tekmovalk in tekmovalcev, ki so bili umorjeni.

Dati življenje za zabavo

Podjetje WWE, ki vodi najbolj znano rokoborsko ligo, vsako leto organizira okoli 500 dogodkov, v 150 državah pa si tekme lahko ogleda okoli 36 milijonov gledalcev in gledalk. Dogodki, v katerih ne pride do dejanskega tekmovanja, temveč gre za vnaprej določene in skoreografirane spopade, seveda nosijo visoke dobičke Vinceu McMahonu, ki je 42-odstotni lastnik podjetja z 800 zaposlenimi. Medtem ko je liga med zvezde izstrelila Hulka Hogana in Dwayna Johnsona, pa so v njej številni, ki morajo zavoljo preživetja tekmovati kljub slabemu zdravstvenemu stanju. Številni se upokojijo brez prihrankov, saj so bili vse življenje plačani po nastopu, za nekatere so denar za osnovne življenjske stroške zbirali celo prek spletnih platform, kot je GoFundme.