Po navedbah policije je veleposlanik sedel v avtu, ko se mu je približal moški in ga pljunil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju izraelskih medijev ni šlo samo za pljunek, temveč je bil incident bolj resen. Veleposlanik je namreč povedal, da je bil pred veleposlaništvom, ko ga je moški fizično in verbalno napadel, pri čemer je vzklikal: »Poljak, Poljak!«.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je izrazil sočutje z veleposlanikom in pretresenost ob napadu.

Poljsko zunanje ministrstvo je zaradi incidenta poklicalo na pogovor izraelsko veleposlanico v Varšavi Ano Azari.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je na twitterju zapisal, da je šlo za rasističen in nesprejemljiv napad.

65-letni moški iz Herclije severno od Tel Aviva je bil danes priveden pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil 24-urni hišni pripor. Prav tako se 30 dni ne sme približevati poljskemu veleposlaništvu v Tel Avivu.

Incident se je zgodil sredi novih napetosti v odnosih med državama. Poljska je namreč odpovedala obisk izraelske delegacije v Varšavi. Po poročanju izraelskih medijev je bil obisk odpovedan zaradi spora v zvezi z vprašanjem vračanja zaseženega premoženja Judom.

Lani je spor med državama zanetil sporni poljski zakon, ki kriminalizira izjave, da so bila nacistična koncentracijska taborišča na Poljskem poljska, ne pa nemška. Po junija sprejeti dopolnitvi zakona je za to zagrožena zgolj denarna, ne pa več triletna zaporna kazen.