Kot je za STA povedal Balažic, so ministru predstavili razsežnosti ekološke problematike v Moravški dolini. Tam podjetje Termit po njihovih navedbah odlaga nevarne odpadke, na kar opozarjajo že nekaj časa.

»Minister je izkazal veliko stopnjo resnosti v pristopu k tej zadevi in pripravljenost, da se začne ta ekološka katastrofa reševati s pomočjo države,« je dejal. Po navedbah ministrstva se je Zajc z Moravčani pogovoril in poudaril, da razume njihove skrbi.

Dogovorili so se, da bodo počakali na rezultate analize tal, ki jo je naročil nekdanji okoljski minister Jure Leben. Vzorci so bili odvzeti v začetku aprila, rezultati pa naj bi bili znani junija. Ko jih bodo prejeli, se bodo znova sešli, da jih pregledajo, do takrat pa bosta tako Občina Moravče kot Ljudska iniciativa Moravče »ustavila vse dejavnosti protestnega značaja«.

Po predložitvi rezultatov analize se bodo dogovorili o nadaljnjih ukrepih. Možnosti sta po Balažicevih besedah dve. »Če bo ministrstvo še naprej izkazovalo resen pristop, ki je bil danes zagotovljen, bomo sodelovali z državo v projektu očiščenja Moravške doline. Če te volje ne bo, se začne državljanska nepokorščina,« je še povedal Balažic.

Državljansko nepokorščino so Moravčani napovedali že na ponedeljkovi novinarski konferenci v Ljubljani. Takrat je Balažic omenjal zaprtje državne ceste skozi Moravče, blokado delovanja Termita, interpelacijo Zajca v parlamentu in tožbo pred Sodiščem EU.