Komšić je ovadil svojega kolega tožilstvu BiH, potem ko je Dodik prejšnjo nedeljo kot napačno ocenil odločitev za ukinitev vojske Republike srbske. Ta odločitev je bila sprejeta pod pritiskom mednarodne skupnosti za razpustitev entitetskih vojsk in oblikovanje vojske BiH leta 2006.

Dodik je zahteval od poveljnikov tretjega pehotnega polka, ki so v sestavi vojske BiH »dediči« nekdanje vojske Republike srbske, da vojaki ob naslednji obletnici enote nosijo uniforme nekdanje srbske vojske v BiH, je poročala tiskovna agencija Federacije BiH Fena. Kot so navedli v Komšićevem uradu, imajo Dodikove izjave »elemente spodbujanja oboroženega upora znotraj vojske BiH«. Poleg Komšića so Dodikove izjave ostro kritizirali tudi številni drugi politiki v BiH, pa tudi predstavniki mednarodne skupnosti. Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je poudaril, da je Dodikova izjava »neodgovorna, provokativna in nesprejemljiva«.

Oborožene sile BiH imajo tri polke, ki v skladu z zakonom o obrambi ohranjajo tradicijo vojske Republike srbske, Armade BiH in Hrvaškega obrambnega sveta (HVO), torej vojsk posameznih narodov med vojno v BiH (1992-1995). Pripadniki teh enot lahko imajo označbe nekdanjih enot, a morajo imeti uniforme vojske BiH s pripadajočimi označbami, med katerimi je tudi grb BiH. Civilni poveljnik oboroženih sil je predsedstvo BiH.

Potem ko so bile ukinjene entitetske vojske, je Dodik večkrat pozval k vojaški nevtralnosti in demilitarizaciji BiH, s čimer je v bistvu nasprotoval približevanju države zvezi Nato. Pred kratkim je bil deležen kritik tudi zaradi odločitve skupščine Republike srbske o ustanovitvi rezervnih enot policije v Republiki srbski, kar so drugod v BiH ocenili kot oblikovanje paravojaških enot.