Novinarji švicarske javne radiotelevizije SFR so kot prvi uspeli dokumentirati, na kar nevladne organizacije opozarjajo že nekaj časa. V objektiv kamere so namreč ujeli hrvaško policijo med nezakonitim vračanjem beguncev čez zeleno mejo. Hrvaška policija s tem krši mednarodno in evropsko pravo. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da še zdaleč ne gre za osamljen primer, temveč da je ta praksa razširjena po praktično vsej zunanji meji EU.

Posnetek, ki ga je SRF objavila na spletu, je nastal ob meji med Hrvaško in BiH konec aprila. Na njem je razvidno, kako se po cesti do zelene meje pripeljeta dva policijska kombija, nato pa še, kako hrvaški policisti prebežnike pospremijo do mejnega kamna in jim ukažejo, naj gredo mimo. Novinarji so bili na preži dva dni, medtem pa zasledili kar štiri tovrstne primere. Skupno so policisti v teh akcijah čez mejo nezakonito poslali okoli 70 ljudi predvsem iz Pakistana, Alžirije in Afganistana.

Obljubili so jim »bosanski azil«

Nemški strokovnjak za migracije Marcus Engler je za televizijo povedal, da hrvaška policija s početjem krši mednarodno in evropsko pravo in opozarja, da podobno počnejo tudi na drugih zunanjih mejah EU. András Léderer z Madžarskega Helsinškega komiteja (HHC) pa je za televizijo povedal še, da je za vsako vračilo migrantov potreben uraden postopek, četudi so migranti v državo prišli z nedovoljenim prečkanjem meje. Vsako osebo morajo obravnavati posebej. Prav tako so hrvaški policisti kršili mejni sporazum z BiH, saj so migrante čez mejo poslali brez prisotnosti ali vednosti bosanskih oblasti.

Švicarski novinarji so pred mikrofon uspeli dobiti tudi nekaj migrantov, ki so jih hrvaški policisti nezakonito poslali v BiH. Povedali so, da so jim policisti uničili mobilnike in da so bili z njimi grobi. Nekateri so povedali tudi, da so jim policisti ukradli denar. Afganistanska družina je razložila, da so jih policisti ustavili sredi gozda in v njih uperili pištole. Ko je družina prosila za azil, pa naj bi se policisti smejali in jim obljubili »bosanski azil«.