Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal ameriški državni sekretar, je bilo vprašanje Sirije ena glavnih tem njegovih pogovorov z ruskim predsednikom. Pojasnil je, da sta oba podprla vzpostavitev posebnega odbora, ki naj bi pripravil novo ustavo za Sirijo. Vprašanje sestave tovrstnega ustavodajnega odbora je sicer ena glavnih ovir, da se reševanje sirskega vprašanja ne premakne z mrtve točke. »Imela sva zelo produktivne pogovore o nadaljnjih korakih v Siriji, o zadevah, ki jih lahko naredimo skupaj in kjer imamo podobne poglede, kako premakniti politični proces naprej,« je po poročanju AFP dejal Pompeo ob odhodu iz Sočija.

Dodal je še, da sta s Putinom govorila tudi o drugih področjih sodelovanja v Siriji, o katerih pa da ne more govoriti v javnosti.

Rusija in ZDA sicer v Siriji podpirata nasprotni si strani - Rusija podpira režim predsednika Bašarja al Asada, ZDA pa upornike proti režimu. Vojna v Siriji se vleče že od leta 2011. V spopadih je bilo doslej po ocenah Združenih narodov ubitih že več kot 370.000 ljudi, milijoni pa so zapustili svoje domove.