Zala Kralj in Gašper Šantl sta pesem Sebi odpela v svojem stilu - umirjeno in minimalistično. Čeprav se je Zala Kralj v intervjuju z Jonasom Žnidaršičem v oddaji Kaj dogaja? aprila pošalila, da bo njun nastop poln perja in bleščic, seveda ni bilo tako.

Videli smo skoraj identičen nastop kot na Emi, zaljubljenca sta bila spet oblečena v belo in hrepeneče strmela drug v drugega. Pesem je ostala v slovenskem jeziku, vizualno pa je izstopalo predvsem čarobno ozadje, ki se spremeni v galaksijo in obda izvajalca, kar je bil pravzaprav edini, opazno nadgrajeni element nastopa. Poleg tega, da je Gašper Šantl namesto temnih tokrat obul bele športne copate.

Že od zmage na Emi par nad nastopom na Evroviziji ni preveč navdušen, kar so po razglasitvi deseterice, ki bo nastopila v finalu, opazili tudi na družbenih omrežjih, kjer se šalijo predvsem o tem, da sta Zala in Gašper ves čas videti enako zdolgočaseno. To je razvidno tudi iz njunih odzivov. Ko so ju slovenski mediji po prireditvi vprašali, o čem razmišljata, je Šantl odgovoril: »O tem, da spakirava in greva spat.« Ponovno sta izpostavila še, da jima »ni do tega cirkusa«, a sta počaščena, da ljudem njuna glasba nekaj pomeni.

Toda dan po uvrstitvi, ko se je na par usul plaz kritik glede njune ravnodušnosti, sta kljub vsemu povedala, da sta si v finale res želela. Dodala sta, da sta bila po evrovizijskem nastopu nekoliko utrujena od vsega, naslednji dan pa sta se počutila veliko bolje.

Grčiji je finale pripela v Atenah živeča grško-kanadska pevka Katerine Duska s skladbo Better Love, Belorusiji 16-letna, na družabnih omrežjih izredno priljubljena pevka ZENA s plesno skladbo Like It, Srbiji pa pevka Nevena Božović, ki izvedla skladbo Kruna, svojo prvo kantavtorsko pesem, ki jo je posvetila bodočemu možu.

Ciper je v finale popeljala Tamta, ki velja za eno najuspešnejših in vplivnejših ustvarjalcev v grški pop glasbeni industriji. Zapela je skladbo Replay. Estonski predstavnik Victor Crone je prepričal s spevno skladbo Storm, s katero sporoča, da bodo tudi hudi časi prej kot slej minili, češka mlada indie-pop zasedba Lake Malawi pa s skladbo Friend Of A Friend.

V soboto bodo v Tel Avivu ponovno nastopili še predstavnica Avstralije Kate Miller-Heidke, ki je prepričala s pesmijo Zero Gravity, ki govori o poporodni depresiji, ter s spektakularnim nastopom na drogih, kontroverzni islandski predstavniki, performativno-umetniški kolektiv Hatari, pristaši t.i. BDSM kulture in deklarirani antikapitalisti, ki so se predstavili s težkokategorno skladbo Hatrid mun sigra, ter pevec turškega porekla Serhat s skladbo Say Na Na Na, ki je zastopal San Marino.

Izrael Evrovizijo letos gosti tretjič v zgodovini tega tekmovanja. Prireditev vodijo štirje znani obrazi, in sicer manekenka in voditeljica Bar Refaeli, televizijska voditelja Erez Tal in Assi Azar ter televizijska in radijska voditeljica Lucy Ayoub. Z nekoliko nadgrajenim nastopom je letošnjo Evrovizijo otvorila lanskoletna zmagovalka Netta Barzilai.

Odločajo nacionalne komisije in občinstvo

Zalo in Gašperja so večer pred prvim polfinalom ocenile nacionalne strokovne komisije, kjer je v poštev prišel odrski nastop, kompozicija in izvirnost pesmi, vokalne sposobnosti pevca in celotni vtis nastopa, v torek pa je bila njuna naloga prepričati občinstvo. Tako odločitve komisije kot glasovi občinstva so k skupni oceni prispevali po 50 odstotkov. Kot običajno, za svojo državo iz nje ne morete glasovati.

Izbrana deseterica se bo skupaj z izbranci drugega polfinala, ki bo v četrtek, v velikem finalu pomerila v soboto. V drugem predizboru bo občinstvo poskušalo navdušiti 18 držav. V soboto bo nastopilo 26 držav, 20 se jih bo v finale uvrstilo v predizborih, uvrščen pa je še Izrael kot gostitelj in »velikih pet«, torej predstavniki Velike Britanije, Francije, Italije, Nemčije in Španije.

Stavnice Zali in Gašperju naklonjene

Zmaga Zale in Gašperja na Emi je Slovenijo, kot se za takšno tekmovanje spodobi, razdelila na dva pola. Eni ju ljubijo, drugi sovražijo. Prvim se zdita sproščena in pristna, drugi sploh ne razločijo besedila pesmi. Nekateri pravijo, da smo z izborom te pesmi končno razmišljali zunaj okvirjev, spet drugi izpostavljajo, da je res videti, kot da pesem pojeta sama Sebi.

Iz tujine je bilo slišati precej pohval, med drugim so pesem označili za drugačno in magično. Stavnica Eurovision World, ki združuje dogajanje na več kot desetih stavnicah, je zaljubljencema pred polfinalom napovedala osmo mesto in s tem nastop v finalu, kjer pa jima napoveduje 17. mesto. Zmago pripisuje nizozemskemu predstavniku Duncanu Laurencu.

Pozivi k bojkotu tekmovanja

Letošnjo Evrovizijo ves čas spremljajo politično obarvane težave. Konec januarja so umetniki pozivali k bojkotu tekmovanja, saj bi moralo biti to proslavljanje različnosti, česar pa Izrael po njihovem mnenju z okupacijo na Zahodnem bregu in na Golanski planoti ne izkazuje. Mnogi so Madonno, ki bo v sobotnem finalu zapela dve pesmi, pozivali, naj zaradi tega svoj nastop odpove. Lanskoletna zmagovalka Netta Barzilai je ob dogodkih izpostavila, da pozivi k bojkotu tekmovanja širijo temačne misli, Evrovizija pa je vendarle »festival svetlobe«.

Politizacija tekmovanja je letos pripeljala do tega, da na tekmovanju ne bo ukrajinskega predstavnika. Več nastopajočih v ukrajinskem finalnem izboru namreč ni hotelo podpisati pogodbe, s katero bi se zavezali, da ne bodo nastopali na ruskem ozemlju. Ukrajina in Rusija sta zaradi pripojitve Krima k slednji in zaradi trditev o ruskem vmešavanju v vojno na vzhodu Ukrajine v političnem sporu, Ukrajina pa je v odnosu do Rusije notranje neenotna. Posebna pozornost je zaradi nasilja med Izraelom in Gazo na tekmovanju posvečena tudi varnosti. Da bi to zagotovili, organizatorji sodelujejo z vojsko.