Obrambni ministri EU so danes v Bruslju pregledali napredek pri izvajanju 34 projektov v okviru Pesca in ocenili, da je ta dober, saj so se okrepile skupne obrambne naložbe in obrambni proračuni. Do konca leta naj bi unija potrdila še deset projektov. Še vedno pa ni na vidiku dogovora o sodelovanju tretjih držav v Pescovih projektih. Mogherinijeva je danes izrazila upanje, da bodo članice dogovor o tem dosegle do junija oziroma čim prej, saj da negotovost ustvarja nepotrebno agitacijo.

Nekatere članice s Francijo na čelu želijo čim manjšo vključenost tretjih držav v Pesco, ker so prepričane, da je to nujno za zagotovitev evropske strateške avtonomije.

Mogherinijeva je povedala, da EU pripravlja celovit odgovor na novo ameriško pismo o skrbeh glede evropskega obrambnega sodelovanja, ter zatrdila, da EU ostaja odprta za ameriška podjetja in opremo. »Ne vidim pravih razlogov za skrbi,« je poudarila. EU je precej bolj odprta kot ameriški trg javnega naročanja za evropska podjetja. V EU ni zakona o tem, da je treba kupovati evropske izdelke. Okoli 81 odstotkov mednarodnih pogodb je sklenjenih z ameriškimi podjetji, je ponazorila Mogherinijeva. Zaradi evropskih obrambnih ambicij so ZDA že v začetku lanskega leta zahtevale pisna zagotovila, da nov evropski obrambni projekt ne ogroža vloge zveze Nato, kar je EU zavrnila, češ da v pogodbi EU že piše, da je Nato temelj skupne obrambe.

Ameriška veleposlanica pri zvezi Nato Kay Bailey Hutchison je nato februarja lani EU opozorila pred možnostjo, da ameriška vojaška industrija izstopi iz skupnih projektov, ki da bi lahko bila posledica uporabe Pesca kot protekcionističnega orodja. ZDA so zdaj Mogherinijevi poslale novo pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost, da EU ne spoštuje zaveze, da bo zagotovila čim večjo vključenost tretjih držav, ki so zaveznice v okviru zveze Nato, v svoje obrambne projekte. Pismo vključuje tudi novo opozorilo, da evropski partnerji zagotovo ne bi pozdravili podobnih ameriških omejitev, in grožnjo, da bi lahko sedanji ukrepi škodili konstruktivnemu odnosu med EU in Natom.

Slovenijo, ki sodeluje pri treh Pescovih projektih - čezmejne vojaške mobilnosti, mreže logističnih vozlišč v Evropi in nadzoru jedrskih, radioloških, kemičnih in bioloških groženj kot storitev, je danes zastopal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak.