Na klop košarkarske reprezentance Hrvaške se bo usedel 48-letni Veljko Mršić. Rojeni Splitčan je v pogovoru za Slobodno Dalmacijo razkril, da se z veseljem spominja otroških dni na tamkajšnji Rivi. Začetne korake športne kariere je ustvaril v Borcu iz Čapljine, najprej v nogometu. V košarko ga je pripeljal njegov še danes veliki mentor in prijatelj Jasmin Repeša. V igralski karieri je bil italijanski prvak s Varesejem, nastopal pa je tudi za Žalgiris in Olympiacos. Ob koncu kariere je izpolnil otroške sanje in zaigral za domači Split, s katerim je osvojil hrvaški pokal. Še več uspehov je imel kot trener – v Cedeviti je svojo pot začel kot trener mladinske ekipe, nato pa je v članski pomagal prav Repeši. Kot samostojni trener je Zagrebčane popeljal do treh ligaških in dveh pokalnih naslovov ter tudi do izločilnega dela evrolige. V zadnjem letu je v Zagrebu opravljal funkcijo športnega direktorja, zdaj pa prevzema mesto vodilnega stratega hrvaške reprezentance, ki je rezultatsko v velikih težavah.

Veliko bo pogovorov

Hrvati se podobno kot Slovenci niso uvrstili na svetovno prvenstvo, ki ga bo avgusta in septembra gostila Kitajska. Neuspeh je plačal selektor Dražen Anzulović, ki na klopi kockastih ni zdržal dlje kot leto dni. »Zavedam se, da sta ti dve funkciji povsem različni. Položaj športnega direktorja je bil bolj udoben. A jaz nisem eden izmed tistih, ki uživajo v coni udobja. Moje ambicije so višje, želim si izzivov in reševanja težav. Odločitev, da prevzamem domačo reprezentanco, je bila lahka,« je za hrvaške medije svojo odločitev pojasnil Veljko Mršić. To, da so nekatera druga velika trenerska imena zavrnila ponudbo Hrvaške, ga ne moti. Index omenja, da so bili v igri Neven Spahija, Velimir Perasović, Jurica Golemac, Slaven Rimac, Damir Mulaomerović, Jasmin Repeša in Andrea Trinchieri. Mršić si razlaga, da gre za trenerje, ki imajo velike možnosti, da bi vodili evroligaški klub in ne bi mogli sedeti na dveh stolčkih hkrati. Ob imenovanju je izpostavil, da bo za začetek govoril s prejšnjimi selektorji. »Z Acom Petrovićem sem se pogovarjal, še preden sem bil imenovan. Zanimalo me je, kaj se je dogajalo znotraj ekipe, kako je on doživljal težave. Ogromno sem se pogovarjal tudi z Jasminom Repešo, v teh dneh pa se bom srečal tudi z Anzulovićem. Vse to bom povezal v eno celotno zgodbo, analizo. Da ne bi več ponavljali istih napak,« je dejal Mršić.

Brez starih zamer

Kot je za Slobodno Dalmacijo še izpostavil Mršić, bodo pri njem vselej dobrodošli vsi igralci, ki bodo v danem trenutku na razpolago. Pogovoril se bo z Mariem Hezonjo, ki je bil v prejšnjih reprezentančnih akcijah eden izmed bolj težavnih, povabil bo tudi Ukića, Simona in Tomasa. V nasprotju s predsednikom Hrvaške košarkarske zveze Stojkom Vrankovićem ne nasprotuje niti naturalizaciji tujega košarkarja. »Najprej moram videti, koga vse imam na razpolago. Veliko različnih možnosti je bilo že v zadnjih kvalifikacijah. Z vodstvom zveze bom govoril o kakovostnih rešitvah glede tujcev. Zakaj ne bi naturalizirali tujega košarkarja, če imamo to možnost, med domačimi igralci pa na nekem položaju manjka kvalitete? To sta storili tudi Španija in Francija, pa veljata za najboljši evropski reprezentanci,« je dodal Mršić in potrdil, da bodo v strokovnem štabu le hrvaški trenerji.

Podobno kot v Sloveniji veliko težavo predstavlja ozek bazen igralcev, največ težav pa je pri denarju. »Veliko problemov je pri financiranju. Da bi mladi igralci lahko napredovali na višjo raven, morajo igrati v ambicioznih ekipah z izkušenimi soigralci. Tekme se igrajo enkrat na teden, trenira pa se vsak dan. Zato je za napredek mladih igralcev ključno, da imajo na treningih dobre partnerje,« je zaključil Mršić in se ob koncu ozrl še na incident v finalu lige ABA. »To, kar se je zgodilo v zadnjem dvoboju med Zvezdo in Budučnostjo, je bilo zelo žalostno. A na srečo ni imelo tragičnih posledic za nikogar.«