Kdor je v devetdesetih letih in prvem desetletju novega tisočletja zrasel v slovenskem šolskem sistemu, ni mogel mimo šolske košarkarske lige. Med mladežjo je imela kultni status, ki ga je ohranila še danes, ko po 25 letih, vsaj v sedanji obliki, zapira svoja vrata. ŠKL je luč sveta ugledala v šolskem letu 1995/96 po zaslugi idejnih vodij projekta Srečka Zakrajška in Vojka Korošca. V ligo je bilo skozi leta vpletenih na tisoče ljudi, ki so svoj prostor dobili v dokumentarnem filmu režiserja in scenarista Tonija Cahuneka pod naslovom ŠKL – Šport tisočerih obrazov.

Šolska košarkarska liga je po svojem rojstvu kmalu prerasla v Zavod ŠKL, pod okriljem katerega so poleg športnih tekem potekala še plesna tekmovanja, turnir med dvema ognjema, različni krožki, produkcija TV-oddaje in izdajanje revije. Številni pozneje znani in uspešni športniki so prve korake naredili ravno na tekmah ŠKL – Jaka Lakovič, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Sani Bečirović, Sašo Ožbolt, Uroš Slokar, Domen in Erazem Lorbek, Jusuf Nurkić, Alen Omić, Tine Urnaut, Alen Šket, Jan Klobučar, Amedej Vetrih, Luka Zahović, Martin Milec… Medijsko se je v njem razvila tudi slovenska pevka Tanja Žagar, prek njega so se uveljavili plesno-navijaška skupina Zmajčice in mnogi drugi. »Navdušen sem bil nad dejstvom, koliko različnih panog je bilo pod okriljem ŠKL. Ko smo igrali, nas je zanimala le košarka in vsega drugega sploh nismo zaznali. Film je resnično odličen. Ob gledanju so se vrnili občutki prvega igranja pred polnimi tribunami. Ravno prek ŠKL smo premagovali tremo in se nato lažje podali naprej v kateri koli panogi. Res lepi spomini na tekme in predvsem soigralce, s katerimi sem igral,« je po ogledu filma povedal evroligaški prvak z Barcelono leta 2010 in nekdanji slovenski reprezentant Erazem Lorbek.

Vojko Korošec se spominja, da se je vse skupaj začelo v Kranju, kjer sta z Zakrajškom dobila idejo na tekmi kadetskih košarkarskih ekip v dvorani Planina. Iz tega se je rodil največji organiziran šolski športni sistem v taki obliki. »Vsakdo je nadarjen na določenem področju in več ko damo mladim izbire, več je možnosti, da bodo našli področje ali disciplino, kjer bodo uspešni. Uspešnost poveča samopodobo človeka in njegovo uspešnost tudi na drugih področjih. Iz dejavnosti v okviru ŠKL so izšli tisoči uspešnih mladih na zelo različnih področjih,« pravi Srečko Zakrajšek. ŠKL se v zdajšnji obliki po 25 letih poslavlja. Košarkarskega, odbojkarskega in nogometnega turnirja že nekaj let ni več, letos pa je bil zadnji zaključni turnir med dvema ognjema v Lipici. V manjši obliki, v kateri ostajata odbojka in tee ball, bo projekt prevzela nova generacija.

Ob 25. obletnici ŠKL je torej nastal uro in pol dolg dokumentarni film, ki si ga je bilo mogoče ogledati v slovenskih kinematografih. Materiala se je v arhivu Zavoda ŠKL Ljubljana nabralo ogromno, saj je skozi 24 let redno nastajalo po 36 enournih televizijskih oddaj na sezono. ŠKL – Šport tisočerih obrazov združuje arhivske posnetke in pogovore s pomembnimi ljudmi, ki so soustvarjali zgodbo ŠKL, v teh dneh pa bo na knjižne police prišla tudi knjiga z istim naslovom. Režiser in scenarist dokumentarca je novinar in filmski ustvarjalec Toni Cahunek, za katerega je ŠKL prav tako predstavljal odskočno desko v svet medijev, saj je z vodenjem oddaje nekaj časa predstavljal obraz projekta. »To je res film, v katerem se pojavi na tisoče obrazov. Radi se pohvalijo, da je bilo v ŠKL 350.000 ljudi, in v tem filmu jih je skoraj toliko. Marsikdo niti ni vedel, da bo svoj obraz lahko videl v kinu, da bo videl akcijo, ki jo je izpeljal, veselje s svojimi soigralci iz šole,« pravi Cahunek, ki je pri brskanju po arhivih in ustvarjanju dokumentarnega filma neizmerno užival.