Najprej me je na drugem programu TVS navdušil deset let star posnetek koncerta zbora Carmina Slovenica pod vodstvom simpatične in sugestivne zborovodkinje Karmin Šilec v spremljavi harmonikarja z bogato kučmo na glavi. Zapeli so tudi pesmico Šivala je deklica zvezdo. Pod zastavo s tako zvezdo so se proti okupatorju borili moji starši in večina vaših prednikov. Isti dan so v Vačah imeli proslavo tisti idejni nasledniki prednikov, ki so se borili pod zastavo s kljukastim križem. Seveda niso proslavljali dneva upora proti okupatorju, saj bi to bila prevelika hinavščina, temveč so ga drzno preimenovali v praznik »slovenske narodne zastave«. Na proslavi so se vrstile številne govorance, ki poveličujejo goreče domoljubje. Ne razumem, kje so se nalezli tega patriotizma, saj ga niso mogli podedovati.

No, sprava, ko spremenimo naše poglede na zadevo, bo edina možna rešitev spora med Slovenci. Tu nam lahko pomaga naš alpski plezalec Jože Čop, ki je med vojno iz stene rešil zaplezanega nemškega vojaka. Očitali so mu, da je rešil sovražnika. Rekel jim je: »Veste, dragi moji, v steni je človek človeku prijatelj.« Ali se res moramo množično zaplezati v steno, da pridemo do takega sklepa?

Zapisal bom dve izjavi ameriških državljanov, podani proti koncu vojne, da se lažje opredelite za spravo.

Prva je zapis ameriškega vojnega dopisnika: »Ta vojska vrh vsega še prepeva. Bori se, uči se in poje s svojim ljudstvom. Mogoče je videti čudno, da ljudstvo, ki je šlo skozi takšne težave, lahko še poje. Dejstvo pa je, da ta vojska poje več kot katera koli vojska na svetu. Partizani pojejo od jutra do večera. Njihove pesmi niso nesmiselne. To so pesmi o njihovi zemlji in o tem, kaj bodo ustvarili, ko bodo uničili fašizem. Njihove pesmi so preproste in zato čudovite.« Ta dopisnik si ni mogel predstavljati, da bo Partizanski pevski zbor še zdaj (celih 75 let) negoval tradicijo petja borbenih pesmi in tako ohranjal identiteto slovenskega naroda.

Druga pa je zahvala Partizanski bolnišnici Franja: »Izguba vsakega zavezniškega letala, sestreljenega nad Evropo, je bila tragedija. Vsak član naše posadke, ki ste ga našli, rešili in poslali domov, je razveselil njegove tovariše. Vam, ki ste sodelovali v tem velikem delu, in vašim družinam in vsem, ki so se v teh dneh podajali v nevarnost in tvegali, pošiljam izraz svoje globoke in trajne hvaležnosti. Iskreno! Dwight D. Eisenhower.«

To zahvalno pismo se ne nanaša na belogardiste. Tudi oni so našli nekaj članov posadk. So ji rešili? To ravno ne, so se jih pa rešili tako, da so jih predali Nemcem.

Dovolj o domoljubju. Dovolite nekaj vprašanj.

Katera država proizvaja in prodaja največ orožja na svetu? Kateri državi je treba preprečiti to dejanje?

America first (Najprej Amerika).

Katera država ima največ svojih vojakov v drugih državah in se vmešava v notranje zadeve teh držav? Kateri državi je treba preprečiti to dejanje?

America first.

Katera država za svoje državljane, ki so storili zločine v tujini, ne priznava mednarodnih sodišč? Kateri državi je treba preprečiti to dejanje?

America first.

Ali Melaniin mož kaj razmišlja o obstanku planeta? Yes (Da). America first.

Toni Jurjec, Brezovica pri Ljubljani