Peterica je v zaporu, saj jim od 12. februarja na sodišču v Madridu sodijo zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve španske pokrajine Katalonije oktobra 2017.

Vrhovno sodišče jim je dovolilo, da se 21. maja udeležijo ustanovne seje parlamenta v skladu s pravico do udeležbe v političnem življenju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poslanci Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull in Jordi Sanchez ter senator Raul Romeva, ki so bili izvoljeni na španskih parlamentarnih volitvah 28. aprila, bodo tako na ustanovni seji lahko prisegli. V prisegi se zavežejo k spoštovanju španske ustave. Po koncu seje se bodo morali vrniti v zapor, je odločilo sodišče, ki je zavrnilo prošnjo njihovih odvetnikov, da jih izpustijo na prostost.

Med izvoljenimi poslanci so nekdanji podpredsednik Katalonije Oriol Junqueras, glavni obtoženi v omenjenem procesu, ki je v zaporu že 18 mesecev, tožilstvo pa zanj zahteva 25 let zapora.

Izvoljen je bil na listi svoje stranke ERC in je tudi nosilec liste te stranke na evropskih volitvah 26. maja. Raul Romeva, nekdanji katalonski zunanji minister, je bil na listi ERC izvoljen za senatorja.

Člani druge velike katalonske stranke, ki se zavzema za neodvisnost pokrajine, Skupaj za Katalonijo, ki so bili izvoljeni za poslance in so prav tako zaprti, pa so Jordi Sanchez, Jordi Turull in Josep Rull. Vodja stranke, bivši katalonski predsednik Carles Puigdemont, živi v Belgiji, kamor se je zatekel po neuspelem poskusu osamosvojitve Katalonije.

Katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost pokrajine, so na volitvah dobile 22 sedežev v 350-članskem spodnjem domu španskega parlamenta. Lahko bi imele vlogo pri oblikovanju parlamentarne večine, ki jo potrebujejo socialisti španskega premierja Pedra Sancheza, ki so na volitvah zmagali, a niso dobili potrebne absolutne večine, da bi lahko vlado sestavili sami.