Jarmuschev film je uvrščen v tekmovalni program festivala, vanj pa so se s svoji filmi med drugim uvrstili še režiserji Quentin Tarantino, Marco Bellocchio, brata Dardenne, Arnaud Desplechin, Xavier Dolan, Ken Loach in Terrence Malick.

Za zlato palmo se bodo potegovale tudi štiri režiserke. Pri 21 filmih to sicer ni veliko, je pa več kot v prejšnjih letih, ko je bil festival tarča kritik, saj na njem skorajda ni bilo filmov režiserk. To so Francozinja Mati Diop, ki je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa prva temnopolta režiserka v več kot 70-letni zgodovini festivala v tekmovalnem programu, avstrijska režiserka Jessica Hausner ter francoski režiserki Celine Sciamma in Justine Triet. Žiriji bo predsedoval mehiški režiser Alejandro Gonzalez Inarritu, ki je prvi filmski ustvarjalec iz Mehike, ki ga je doletela ta čast.

V Cannesu bodo prisotni tudi Slovenci. Na odprtju programa Cannes Directors' Fortnight bodo prikazali kratki igrani film The Right One, pri katerem je sodelovala slovenska avtorica in režiserka Urška Djukić. Slovenski filmski center bo na filmski tržnici v Cannesu predstavil štiri celovečerce, v mednarodni vasi se bo slovenska kinematografija predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije. Letošnji »producent na potezi« je Rok Biček na čelu produkcijske hiše Cvinger Film.

Nasprotovanja ob častni zlati palmi Alainu Delonu

Dobitnik častne zlate palme 72. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu, ki se začenja drevi, je francoski igralec Alain Delon. Odločitev glede nagrade je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP vzbudila nasprotovanje ameriške iniciative Women and Hollywood, saj naj bi bil igralec nasilen do žensk. Iniciativa Women and Hollywood, ki je med vodilnimi zagovorniki gibanja #MeToo v filmski industriji, je odločitev festivala, da častno zlato palmo podeli Delonu, označila kot »sranje«.

Na lanski izdaji festivala se je namreč med protestom več kot 80 hollywoodskih zvezdnic na rdeči preprogi, ki ga je vodila Cate Blanchett, vodstvo festivala izreklo za »ničelno stopnjo tolerance glede kakršnegakoli spolnega nadlegovanja ali zlorabe«. V spletni peticiji, ki poziva, da se Delonu nagrada ne podeli, je igralec označen kot »rasist, nestrpen sovražnik žensk«. Pobudnica iniciative Women and Hollywood Melissa Silverstein je tvitnila, da jo je osupnilo, da bo festival počastil Delona in dodala, da je »javno priznal, da je bil nasilen do žensk ter da je trdil, da je istospolna usmerjenost nenaravna«.

Delon je po pisanju AFP novembra na francoski televiziji spregovoril o družinskem nasilju, česar ga je obsodil njegov sin Alain-Fabien Delon. Tedaj je priznal, da je bil nasilen do žensk. Po sinovih besedah naj bi igralec pretepal njegovo mater, ji dvakrat zlomil nos in ji polomil osem reber. Igralčev drugi sin Anthony Delon pa je v začetku meseca na Instagramu potrdil, da ga je oče kot otroka zaklenil v pasjo kletko skupaj z živalmi, »da bi ga to okrepilo«.

Direktor festivala Thierry Fremaux je v ponedeljek stopil v bran Delonu ter izjavil, da želijo počastiti njegovo kariero ne njegovih pogledov, ki jih festival ne opravičuje. Dodal je: »Alainu Delonu je dovoljeno misliti, kar hoče.« »Mislim, da je pomembno stopiti korak nazaj. Vse, kar je sporadično nekje povedal, smo posplošili in pomešali. Zapleteno je nekoga skozi sedanjo optiko soditi za stvari, ki so bile izrečene in ki so se dogajale pred leti,« je še povedal Fremaux in dodal: »Ne podeljujemo mu Nobelove nagrade za mir.« Peticija na spletni strani Care2 ima doslej že okoli 18.000 podpisov. Kot še piše AFP, je sicer nasprotovanje nad častno zlato palmo Delonu izbruhnilo potem, ko je bil v tekmovalni program letošnjega festivala vključen film tunizijsko-francoskega režiserja Abdellatifa Kechicha z naslovom Mektoub, My Love: Intermezzo. Proti režiserju namreč trenutno poteka policijska preiskava zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja 29-letne igralke, Kechiche obtožbe zanika.