Zasluge za to veselje ima Jiang Yu, kitajska podjetnica, ustanoviteljica in prva dama družbe Z-Run Well Ton Industry, ki ji je spomin na Tita globoko segel v srce, piše novinarka Marjana Vončina v novi številki Nedeljskega dnevnika. Ob ponudbi hrvaške vlade za nakup te zgradbe je prihitela v Zagreb, položila na mizo skoraj dva milijona evrov – in to je to: posel, ki ga je opravila nepremičninska družba Zhongya, je stekel. Hrvaška vlada, ki je objekt že večkrat ponudila v prodajo, a nikoli naletela na pravi odmev, si je oddahnila.

Resnica o tej ponudbi namreč ni tako preprosta, kot se zdi. Veliko poslopje v štirih nadstropjih s pripadajočo okolico, za katerega je zamisel leta 1975 prišla iz ust samega Tita, je bilo zgrajeno leta 1981, v naslednjih letih, predvsem po razpadu Jugoslavije, pa je bilo priča vsemu, kar se je dogajalo v nekdanji Jugoslaviji. Leta 1991 so tu našli pribežališče begunci iz Vukovarja, potem pa je iz nekdanjih predavalnic, učilnic, kabinetov in vseh drugih prostorov nastal hotel Zagorje, ki je počasi bolj in bolj propadal. Danes je znotraj in zunaj zgradbe ena sama razbitina.

Jiang Yu, ki je pred tem dvakrat obiskala Kumrovec in se rada fotografirala ob Titovem kipu pred njegovo rojstno hišo, je prišla na zamisel, da bi kraj, ki ga zaradi Titovega spomina in nostalgije po starih časih vsako leto obišče 100.000 ljudi, lahko postal turistični biser. To je tudi razkrila v pogovoru s hrvaškimi politiki: ne samo Kumrovec, kjer namerava Titu postaviti nov spominski park, iz propadle šole pa narediti nov hotel in zraven še enega, ampak vse hrvaško Zagorje bi lahko bilo privlačno za obiskovalce z vsega sveta. V Kumrovcu so več kot navdušeni.

Tako se je pač zgodilo, da je spomin na Tita prejšnji teden odmeval v vseh medijih nekdanje SFRJ. Segel je tudi na Kitajsko. Spletna stran družbe, ki jo vodi Jiang Yu in ima sedež v Pekingu, je podrobno poročala o poslu, ki ga je sklenila v Kumrovcu, ob tem pa objavila tudi nekaj fotografij, na katerih gospa ponosno stoji ob kipu jugoslovanskega voditelja.

Ko ob hrvaškem navdušenju, da je zgradba nekdanje elitne šole, kjer so se v marksizmu vzgajali tudi vidni slovenski komunisti, rešena nadaljnjega propadanja, pade tudi kak kisel nasmeh, velja povedati, da je kitajsko gospodarstvo drugo najmočnejše na svetu in da Kitajci zelo premišljeno gradijo svoj prodor tudi na območje nekdanje Jugoslavije.

Več v tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika.

Hipnotizirani možgani na operacijski mizi

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kaj je ob svoji skorajšnji 70-letnici povedal pisatelj Ivan Sivec, kako v UKC Ljubljana operirajo s pomočjo hipnoze, kakšne spomine na svojo vsestransko kariero ima vinar Miha Istenič, kako se imajo v domu starostnikov Danice Vogrinec Maribor, največjem pri nas in najboljšem v Evropi… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.