Uporni jemenski Hutiji, ki so povezani z Iranom, so pred tem preko svojega televizijskega kanala al Masirah sporočili, da so izvedli »obsežno vojaško operacijo« proti savdskim tarčam, ki so jo izvedli s sedmimi droni proti »savdskim instalacijam vitalnega pomena«. Dodali so, da pomenijo odgovor na savdske zločine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Minister je sporočil, da je bil napad izveden z oboroženimi droni in da je na eni od črpalnih postaj izbruhnil ogenj, ki pa so ga kmalu spravili pod nadzor, tako da je škoda omejena.

Dodal je, da je naftni gigant Aramco začasno ustavil črpanje nafte na naftovodu Vzhod-Zahod, ki povezuje z nafto bogato savdsko Vzhodno provinco z Rdečim morjem. Naftovod je dolg 1200 kilometrov, preko njega pa surovo nafto dobavljajo iz omenjene province do pristanišča Janbu ob Rdečem morju. Dnevno se preko njega steče najmanj pet milijonov sodov nafte.

Savdska Arabija od leta 2015 vojaško posreduje v konfliktu v sosednjem Jemnu na strani vlade proti upornim Hutijem. Incident se je zgodil po tistem, ko so v nedeljo Združeni arabski emirati, zaveznik Rijada, sporočili, da so bile v Perzijskem zalivu tarča sabotaže štiri ladje, med njimi tudi dva savdska tankerja.

Savdski minister Falih je današnji napad z droni obsodil kot teroristični napad. Ocenil je, da tarča omenjenih incidentov ni samo Savdska Arabija, temveč tudi »varnost zalog nafte v svetu in globalnega gospodarstva«. Ti incidenti po njegovem mnenju »znova dokazujejo pomen soočenja s teroristi, vključno s hutijskimi milicami v Jemnu, ki jih podpira Iran«. Združeni arabski emirati in Savdska Arabija sta tesna zaveznika ZDA, ki pod predsednikom Donaldom Trumpom vse bolj krepijo pritisk na Iran.