Pogodbo o sodelovanju so podpisali v ponedeljek na sedežu družbe Rimac automobili v Sveti Nedelji pri Samoborju. Hyundai bo investiral 64 milijonov evrov, Kia pa 16 milijonov evrov, so izpostavili na spletni strani enega mednarodno najbolj znanih hrvaških podjetij.

Pojasnili so, da želi skupina Hyundai pospešiti svoj prehod na čisto mobilnost in se postaviti kot globalno vodilna družba pri spremembah v avtomobilskem sektorju. Eden ključnih ukrepov za uresničitev prehoda je elektrifikacija. Skupina se je do leta 2025 zavezala razviti 44 električnih modelov.

Tehnološko sodelovanje z Rimcem bo usmerjeno v razvoj električnega športnega avtomobila z motorjem Hyundai N ter hibridnega vozila visokih zmogljivosti s pogonom na vodik in elektriko, so poudarili. Kot so še napovedali, bo Rimac Automobili ob tem dobavljal tehnologijo električnega pogona in baterijskih sistemov južnokorejski skupini.

Hyundai Motors je globalna skupina, ki zaposluje približno 250.000 ljudi na različnih koncih sveta.

Mate Rimac je medtem svoj podjetniški projekt začel dobesedno v garaži leta 2009, danes pa zaposluje 500 delavcev. Medtem si je Rimčevo podjetje nabralo veliko izkušenj na področju razvoja električnih avtomobilov, baterijskih tehnologij in inovativnih avtomobilskih sistemov.

Postali so pomemben dobavitelj velikim proizvajalcem avtomobilov, med katerimi je tudi nemški Porsche. Naslednji korak je proizvodnja množičnih serij delov za motorje na električni pogon, ki jo bodo zasnovali v novem delu tovarne pri Zagrebu.

Pričakujejo, da bodo novo proizvodno linijo velikega obsega za baterijske pakete, sisteme električnega pogona in električni superšportni avtomobil C_Two zagnali v prihodnjem letu, so še zapisali na spletni strani družbe.