Približno dvajset stanovanjskih hiš na območju Karlovca in Duge Rese se je danes znašlo pod vodo, ko sta se zaradi močnega dežja razlili reki Mrežnica in Korana. Poplavljeni so bili kleti in pritličja, zato po oceni pristojnih služb evakuacija ni bila potrebna, so pa za Karlovško županijo razglasili izredne protipoplavne ukrepe. Na Mrežnici in Korani so danes izmerili rekordni vodostaj – tudi do osem metrov. Razlitje so preprečili z začasnimi protipoplavnimi ovirami, tako imenovanimi box barierami, ki so jih na poplavno najbolj ogroženih območjih postavili lani in so se pokazale kot dobra vmesna rešitev, preden bodo območje trajno zaščitili pred poplavami.

Prebivalci so večinoma že vajeni poplav in so siti obljub, da bodo celotno območje protipoplavno utrdili. Iz javnega podjetja Hrvatske vode so jim tudi danes zagotovili, da se bo to zgodilo do leta 2023.

Danes je hitro naraščala gladina Kolpe v Karlovcu, v 24 urah se je zvišala za pet metrov, a so v pristojnih službah prepričani, da bodo mesto brez večjih težav obranili pred poplavami. Na terenu je bilo danes več kot 200 gasilcev ter delavcev vodnega gospodarstva in mestnega komunalnega podjetja, ki so postavljali dodatne protipoplavne ovire.

Izredne protipoplavne ukrepe ob vnaprej postavljenih box barierah so danes precej uspešno izvajali tudi v obmejni Hrvatski Kostajnici. Medtem ko so bile visoke vode Une na levi, hrvaški obali pod nadzorom, se je reka razlila čez svoj desni breg v BiH.

Čeprav se zavedajo, da so reke nepredvidljive, so iz podjetja Hrvatske vode danes sporočili, da do petka ne pričakujejo večjega dežja.

Zagreb ugotavlja škodo

Medtem so v Zagrebu ugotavljali posledice orkanskega vetra, ki je po hrvaški prestolnici neprekinjeno divjal 48 ur. V nevihti, kakšne v Zagrebu in okolici ne pomnijo, je bilo poškodovanih pet oseb, od tega dve težje. Prava sreča je, da ni bil ranjen nihče v rešilnem avtomobilu, na katerega se je v ponedeljek ponoči v Novem Zagrebu zrušilo drevo. Poklicni gasilci in njihovi kolegi iz 57 prostovoljnih društev so opravili rekordnih več kot 500 posredovanj. Policija je ugotovila škodo zaradi neurja na 154 vozilih in vrsto poškodovanih objektov, med katerimi so nekateri ostali brez streh, mnoge terase lokalov pa brez inventarja.

Zagrebški župan Milan Bandić je zavrnil možnost, da bi razglasil naravno nesrečo, kar pomeni, da bodo prebivalci nastalo škodo na svojem premoženju krili sami.