Evropska nogometna zveza (Uefa) in angleška premier league sta na podlagi razkritij nemškega tednika Der Spiegel in dokumentov Football Leaks sprožila preiskavo finančnih nepravilnosti in kršitev finančnega fair playa, ki so si jih privoščili pri šestkratnem angleškem prvaku Manchester Cityju.

Pri Cityju so domnevno zaobšli Uefina pravila, da klub lahko zapravi le toliko denarja, kolikor ga ustvari s sponzorskimi pogodbami, tudi tako, da so zamaskirali denar iz Združenih arabskih emiratov in ga predstavili kot sponzorskega. Pod drobnogledom se je znašla letalska družbe Etihad, ki je klub začela sponzorirati eno leto zatem, ko je njen lastnik postal šejk Mansur.

Družba Etihad naj bi s Cityjem podpisala 68,5 milijonov evrov vredno pogodbo, v klub pa je z njihovega naslova prišlo le 9,2 milijonov evrov, ostalo pa preko podjetja ADUG iz Abu Dabija (Abu Dhabi United Group), ki je v lasti šejka Mansurja.

Člani preiskovalnega odbora Uefine nadzorne finančne komisije so se sestali že pred dvema tednoma v Švici, da bi spisali dokončno poročilo po analizi vseh za klub zelo obremenilnih navedb. Zadnjo besedo bo sicer imel nekdanji belgijski premier Yves Laterme, ki je član odbora in tudi vodi preiskavo. Predlagajo enoletno izključitev iz lige prvakov, navaja NY Times.

Za zdaj še ni jasno, ali bi se kazen, če in ko bo uveljavljena, nanašala na sezono 2019/20 ali na sezono 2020/21. Manchester City bo imel pravico, če bo kazen izrečena, suspenz izpodbijati na mednarodnem športnem razsodišču Cas v Lozani.

Čeprav so dokumenti, objavljeni v okviru Football Leaks, zelo obremenilni za bogati klub iz Manchestra, pa v Cityju kategorično zavračajo vse navedbe o finančnih nepravilnostih, Uefino preiskavo pa so marca pozdravili kot priložnost, da končno operejo svoje ime.

Angleški prvak ni prvič obdolžen kršenja pravila finančnega fair playa, saj mu je Uefa zaradi tega že leta 2014 naložila plačilo kazni v višini 60 milijonov evrov, pozneje pa kazen znižala.

Na poročila o morebitnem enoletnem suspenzu iz lige prvakov so se z današnjo izjavo za javnost odzvali tudi v klubu angleških prvakov in izrazili veliko zaskrbljenost zaradi poskusov škodovati ugledu kluba. V Cityju so prepričani, da za najnovejšimi napadi stojijo posamezniki, ki želijo škodovati klubu, njegovemu ugledu ali poslovnim interesom. Še enkrat so poudarili, da v celoti sodelujejo s preiskovalnim odborom Uefe in da ne želijo komentirati zadeve, dokler postopek še ni zaključen.