»ZDA bi morale resno razmisliti o posledicah svojega razbojniškega dejanja ter nemudoma vrniti ladjo,« je po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap dejal tiskovni predstavnik Severne Koreje. Dodal je, da gre za kršitev skupne deklaracije, ki sta jo državi podpisali po prvem vrhu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong Una junija lani.

Ameriške oblasti so ladjo zasegle minuli četrtek. Kot je ob tem sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo, je ladja iz Severne Koreje nezakonito izvažala premog in težko mehanizacijo. To je bil prvi tovrstni ukrep Washingtona proti Pjongjangu.

Ladjo Wise Honest, ki je registrirana v Severni Koreji, so na zahtevo ameriškega ministrstva za pravosodje prvič zasegli v Indoneziji aprila lani, ko je prevažala za tri milijone dolarjev premoga.

ZDA so novico o zasegu ladje sporočile na dan, ko je Severna Koreja po informacijah južnokorejske vojske izstrelila dve raketi kratkega dosega, ki sta poleteli 270 in 420 kilometrov daleč, nato pa padli v Japonsko morje.