Favorita sta v polfinalu košarkarskega državnega prvenstva upravičila svoji vlogi. Primorska je namreč brez težav izločila Krko in jo v letošnji sezoni ugnala sedemkrat na osmih tekmah, Olimpija pa je bila dvakrat boljša od Heliosa. Koprčani in Ljubljančani se bodo v finalu pomerili prvič.

Potem ko je Olimpija na prvem obračunu dokaj gladko odpravila Helios, se je na drugem mučila dlje časa. Ljubljančanom v napadu dolgo ni steklo, tako kot tudi ni gostiteljem, zato gledalci niso mogli uživati v predstavi na parketu. Zgrešenih metov je bilo namreč na obeh straneh v izobilju, kot tudi napačnih potez. Pri zmajih se je poznala odsotnost Luke Šamanića, ki je v končnici ujel dobro formo. Domžalčani so se v igri držali tudi zavoljo boljšega zapiranja pod obročem, kar je trener Dejan Jakara posebej izpostavljal pred tekmo. Mučenje se je v športni dvorani Domžale nadaljevalo tudi na začetku drugega polčasa, nato pa so se ob koncu tretje četrtine gostje razigrali. V obrambi kar okoli sedem minut Heliosu niso dopustili niti ene točke, na drugi strani pa jih dosegli 20 in tako poskrbeli, da so se v finale uvrstili z visoko zmago.

»Že nekaj tekem v obrambi v določenih obdobjih delujemo dobro. Igralci so to tudi začutili. Hitro smo rotirali, imeli roke stalno v zraku, šli v linijo podaj in gibanj ter s tem izsiljevali napake nasprotnika. Ne glede na to, da nimamo kreatorja v igri in se v napadu še vedno mučimo ter poskušamo nekaj 'sčarati', smo se uvrstili v finale, kar je bil tudi cilj. Vedeli smo, da ne bo lahko, a nam je uspelo. Sami vidite, da nas je vedno manj, a nas to morda dela tudi močnejše,« je dogajanje v Domžalah pokomentiral trener Olimpije Jure Zdovc in nato pojasnil, kaj so glavne stvari, pri katerih vztraja od svojega prihoda. »Po tekmi s Šenčurjem sem dejal, da nismo ekipa, čeprav je že kazalo, da smo. Tudi zdaj tako kaže. Moštvena igra – tako moramo igrati. Nimamo posameznika, ki bi prevzel odgovornost in nas sam popeljal do zmage. Precizni moramo biti pri podajah in verjeti drug v drugega. Tega ob mojem prihodu skorajda ni bilo. Smo omejeni v napadu, zato je obramba edino naše pravo orožje. Nismo pa naredili še ničesar. Ve se, da mora Olimpija venomer zmagovati. Morda smo v položaju, ko nas nimajo za favorita in bomo poskušali to izkoristiti.«

V taboru Heliosa kljub porazu in koncu sezone niso razočarani. V letošnji sezoni so namreč igrali tako na sklepnem pokalnem turnirju kot v polfinalu državnega prvenstva, zato so s sezono zadovoljni. »Dokler Olimpija ni začela prevzemati v obrambi, smo bili zraven, ko pa se je to zgodilo, nismo imeli več možnosti za presenečenje. Poznala se je odsotnost Jureta Močnika, ki bi s svojimi izkušnjami morda postavil stvari na svoje mesto. A ne glede na to je Olimpija zasluženo napredovala, saj je v tem trenutku boljša,« je ocenil trener Heliosa Dejan Jakara.

Na drugi tekmi v Novem mestu sta bili moštvi napadalno bolj razpoloženi, še posebej Primorska, ki je še v drugo brez težav ugnala Krko in se veselila prvega preboja v finale. »Tudi v Novem mestu smo pokazali veliko osredotočenost. Bili smo v boljši tekmovalni formi in imeli na razpolago več razpoloženih igralcev od Krke. To smo tudi izkoristili,« je povedal trener Primorske Jurica Golemac, Krkin Simon Petrov pa razen z obstankom v ligi ABA z letošnjo sezono nikakor ne more biti zadovoljen.