Potem ko je Odbojkarska zveza Slovenije konec februarja le objavila ime novega selektorja, se je ta na današnji novinarski konferenci slovenski javnosti predstavil tudi v živo. Štiriinpetdesetletni Alberto Giuliani je pred jutrišnjim začetkom priprav v Kranjski Gori pred novinarje stopil dobro razpoložen in s širokim nasmeškom na obrazu, kot da se ne bi zavedal, da so pred moško odbojkarsko reprezentanco nemara celo najtežji meseci v njeni zgodovini. Poleg vrhunca sezone – septembrskega evropskega prvenstva na domačih tleh – jo v začetku julija čaka tudi kvalifikacijski turnir za elitno ligo narodov, sredi avgusta pa še kvalifikacije za olimpijske igre.

Selektor je zagrizen motociklist

Prekaljeni trener, ki je na klopi nasledil Srba Slobodana Kovača, je seznam osemnajsterice igralcev, na katere bo računal v naslednjih mesecih, objavil že aprila in se z nekaterimi tudi že slišal. Med drugim s kapetanom reprezentance in igralcem Modene Tinetom Urnautom, ki je danes sedel poleg njega in mu kar nekajkrat priskočil na pomoč kot prevajalec, saj Italijanu, sicer zagrizenemu motociklistu, angleščina ne gre najbolje z jezika. »V veliko čast mi je, da sem tukaj. To sicer govorijo vsi trenerji, ko pridejo na novo delovno mesto, a verjemite mi, da to ni vljudnostna floskula. Menim, da sem prevzel odlično reprezentanco, tudi prvi vtisi so odlični,« je uvodoma dejal Alberto Giuliani. Že takoj je poudaril, da je njegov cilj v slovenski vrsti doseganje zmag, čeprav se zaveda, da to ne bo vselej mogoče, kaj hitro pa je tudi spoznal, da bo moral graditi tudi na vzdušju, kar njegovemu predhodniku ni uspevalo najbolje. »Želim nasmejane igralce, na igrišču in zunaj njega. Vzdušje v ekipi je vedno zelo pomembno. Če odnosi niso dobri, je težko delati,« je prepričan karizmatični 54-letnik, ki je navdušil s svojo sproščenostjo. Čeprav v primerjavi s svojim rojakom Andreo Gianijem, ki je Slovenijo vodil v letih 2015 in 2016, ne deluje tako resno, pa si s predhodnikom deli podobno odbojkarsko filozofijo, saj oba prisegata na trdo delo in disciplino.

Na poti do uspeha bosta Giulianiju kot pomočnika pomagala Sebastijan Škorc in Alfredo Martilotti, za kondicijo bo skrbel Francesco Cadeddu, medtem ko bo statistik Roberto Di Maio, za katerega je Giuliani v šali dejal, da je odličen tudi v peki na žaru. Kljub spremenjenemu trenerskemu štabu pa večjih sprememb v igri po besedah novega selektorja ne bo. »Taktiko, kako bomo igrali, že imam v glavi. Ne nameravam veliko spreminjati. Imam nekaj zamisli. Všeč mi je hitra odbojka s poudarkom na obrambi, a najprej se moramo osredotočiti na en cilj – kvalifikacije za elitno ligo narodov. Ne smemo še razmišljati o evropskem prvenstvu, to je lahko nevarno. Na to se morajo osredotočiti ne le igralci, temveč tudi trenersko osebje. Seveda bo pritisk prisoten, a ta je del našega življenja. Verjamem, da imamo lepe možnosti, da igramo všečno odbojko, saj so igralci zelo kakovostni,« je povedal Giuliani. Pogodbenih obveznosti s turškim klubom Halkbankom nima več, zato je zatrdil, da bo vso energijo in misli posvetil izključno Sloveniji.

Urnautu je potekla pogodba z Modeno

»Odločitev za selektorja je bila zelo dobra. Po tistem, kar sem slišal o njem od drugih igralcev in trenerjev, sem zelo optimističen. Mislim, da lahko s pomočjo Alberta odigramo najboljšo možno odbojko,« zadovoljstva ni skrival niti Tine Urnaut. Na vprašanje, v kakšnih odnosih se je razšel s Slobodanom Kovačem, pa je po nekoliko daljšem razmisleku odgovoril: »V takšnih kot z vsakim selektorjem doslej.« »Zaželeli smo si srečo,« je nekoliko skrivnosten ostal Korošec, ki mu je v teh dneh potekla pogodba z Modeno. Ponudb mu menda ne manjka, svoj klubski status pa naj bi razrešil v roku tedna dni.