Ker tudi danes, ko se zdi, da bi problem moral biti že zdavnaj rešen, pogosto poslušamo o napadih psov na ljudi, sploh na otroke, je dobro vedeti, katere pasje pasme so pravzaprav najnevarnejše. Tako se bomo konfliktu s psom mogoče izognili, še preden se bo začel. V Ameriki so najnevarnejše pasme analizirali po tem, koliko človeških žrtev so zahtevale in koliko napadov na ljudi je bilo prijavljenih za posamezno pasmo. Prva raziskava je pokrila obdobje med letoma 1979 in 1996, druga pa obdobje med letoma 2005 in 2017. V obeh je bil nehvaležni zmagovalec po pričakovanjih pitbul, ki je bil po prvi raziskavi kriv za 60 odstotkov pasjih napadov v ZDA, kar je dvakrat več od drugouvrščenega rotvajlerja, po drugi pa je, spet v ZDA, v 13 letih povzročil 284 smrti, kar je 66 odstotkov vseh smrtnih žrtev, ki so jih v tem obdobju povzročili psi. Tudi po tej raziskavi je na drugem mestu pristal rotvajler, ki je povzročil »le« 45 smrti, kar je 11 odstotkov smrtnih žrtev.

Prvi pitbul, deseti akita inu

Čeprav pitbul po statistikah velja za najnevarnejšega psa, je v rokah odgovornih lastnikov lahko tudi eden najprijaznejših psov, velja pa tudi za zvesto žival, ki je lahko odličen človeški sopotnik. Po drugi strani lahko pitbula neodgovorni lastniki spremenijo tudi v ubijalski stroj, medtem ko jih nekateri urijo prav z namenom, da so napadalni. Podobno velja za rotvajlerja. Gre za pasmo, ki je mirna in zvesta pa tudi pogumna in izjemno zaščitniška do svojega krdela, zato je znana kot pasma, ki je idealna za varovanje družine; možno je, da je to, torej zaščita doma, tudi eden od razlogov, zaradi katerih napade druge ljudi.

Enako zaščitniški je nemški ovčar, priljubljena policijska in družinska pasma. Nemški ovčar bo napadel, kadar bo začutil, da je ogroženo njegovo krdelo oziroma družina, zato ni presenetljivo, da se je znašel na tretjem mestu najnevarnejših pasem, četrti pa je buldog. Pasma, ki slabo sledi ukazom, sploh če gre za neizkušene lastnike, ki pri vzgoji niso konsistentni, pri ukazih pa pokažejo premalo avtoritete, v pravih rokah velja za prijazno, družabno in poslušno, v nasprotnem primeru je lahko tudi agresivna. Peti na seznamu je angleški mastif, ki je po naravi nežen in poslušen, a bo lahko postal agresiven, če bo zanemarjen ali ga boste začeli prepozno socializirati, saj se je socializacije pri tej pasmi treba lotiti zelo zgodaj.

Med prvimi desetimi pasmami so še sibirski haski, ki je šesti, labradorec, ki je, čeprav velja za tipičnega družinskega psa, na sedmem mestu, kar je mogoče pripisati predvsem velikemu številu teh psov. Osmi je bokser, ki lahko postane nasilen zaradi svojega lovskega nagona, a po naravi ni agresiven. Deveti je doberman, ki je nevaren, če je nepravilno vzgojen, deseti pa je pes pasme akita inu, ponos Japonske.