Navidezna resničnost morda res ni zamenjala televizije, a hkrati ne moremo reči, da se je nekoč močno pričakovana tehnologija izpela, še preden je zares zaživela. V resnici je uporabnikov očal za navidezno resničnost vse več. V tretjem četrtletju lanskega leta je vsa industrija dosegla malo več kot osemodstotno rast glede na isto obdobje leto prej. Vse več je vsebin, strojna oprema je vse boljša in počasi tudi cenovno dostopnejša, tako da virtualna zabava na domu morda le ne bo ostala zgolj nišna zamisel. Da obstaja povpraševanje po izdelkih, ki omogočajo popolno vživljanje v virtualno okolje, razkriva tudi množičarska kampanja na kickstarterju, ki jo je nedavno izvedlo podjetje Feelreal. Podjetje je razvilo zanimiv dodatek VR-očala, ki uporabniku omogoči, da poleg slike doživi tudi druge dražljaje navideznega sveta, kot so vonj, občutek vetra na obrazu in še nekaj drugih.

Paleta dražljajev

Naprava feelreal na videz spominja na nekakšno masko, ki si jo s pomočjo magnetov pričvrstimo na VR-očala. Pri podjetju pa zagotavljajo, da se maska, ki sicer tehta okoli 200 gramov, prilega vsem najbolj priljubljenim različicam očal za navidezno resničnost. Baterija v napravi podpira štiri ure neprekinjenega igranja. Opremljena je s štirimi različnimi oblikami posredovanja čutnih dražljajev uporabniku. Ob straneh ima nameščena zračnika, ki s hladnim zrakom ustvarjata vtis vetra na obrazu. Pod njima sta postavljena grelna zračnika, ki simulirata izkušnjo vročega okolja. V območju ust sta postavljeni špranji, skozi kateri puha megla. Z njeno pomočjo naj bi simulirali vodno pršenje in celo dež. Pred obrazom pa sta nastavljena še dva motorčka, ki ustvarjata tresljaje in s tem simulirata udarce, ki jih uporabnik utrpi v virtualnem svetu. Za nameček je masko mogoče opremiti tudi z izborom arom, ki jih naprava prši ob primernih trenutkih in ustvari dodatno stopnjo vživljanja. Skupno naj bi za različne potrebe pri podjetju pripravili več kot 255 različnih arom, ki jih lahko vstavimo v nekakšne kartuše za v masko.

Da naprava ne bi bila namenjena zgolj navidezni resničnosti in igranju videoiger, so zadevo nadgradili tudi s posebnim programom. Z njegovo pomočjo lahko prilagodite pihanje vetra, pršenje vodnih kapljic ali različnih dišav glede na posamezne situacije. Najbolj zanimiva možnost je opremljanje filmov z naštetimi efekti. Sicer zna postopek vzeti nekaj časa, vam pa vsaj ne bo več treba obiskati 6D-kinodvoran. Pri podjetju so že izdelali nekaj polnih virtualnih izkušenj z videoposnetki v 360 stopinjah. Prav tako je sistem za pršenje arom mogoče uporabiti za aromaterapije, pri podjetju pa trdijo, da so dražljaji, ki jih ponuja maska feelreal, zanimivi tudi za bolj odrasle vsebine.

Zadeva morda ni za vse, je pa podjetju uspelo prepričati več kot 530 naročnikov. Včasih je tudi to dovolj. Še zlasti če imajo ti globok žep. Podjetje je za zagon množične proizvodnje iskalo naročila v vrednosti 20.000 dolarjev, prejeli pa so jih za kar 133.000 dolarjev. Za eno masko, ki naj bi jo kupci prejeli že tega avgusta, in deset arom je treba odšteti 209 dolarjev.