Enaintridesetletni Srb je po januarski zmagi na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, s čimer je na tri podaljšal niz zmag na turnirjih velike četverice, doživel manjši padec v igri. Po krajšem počitku v februarju je marca na obeh turnirjih serije masters v ZDA, v Cincinnatiju in Miamiju, izpadel še pred četrtfinalom.

Sezono na pesku je nato prvi igralec sveta odprl v Monte Carlu, kjer ga je v četrtfinalu izločil Rus Danil Medvedjev, v nedeljskem finalu turnirja v Madridu pa je suvereno premagal Grka Stefanosa Cicipasa, ki ga številni poznavalci vidijo za naslednika legendarnega Švicarja Rogerja Federerja.

Đoković je z zmago v Madridu znova dokazal, da je on tisti, ki je trenutno največja grožnja Federerjevemu rekordu 20 zmag na turnirjih za veliki slam. »V tem ključnem delu sezone mi ta zmaga vliva veliko samozavesti pred turnirjem v Rimu in seveda pred Roland Garrosom, kjer želim pokazati najboljšo igro,« je dejal dobitnik 15 naslovov na največjih turnirjih.

Z naslovom v Parizu bi dosegel niz štirih zaporednih zmag na turnirjih velike četverice, tako imenovani grand slam zmag. V Roland Garrosu je nazadnje zmagal leta 2016, kar je njegova edina zmaga v Franciji doslej, pred nedeljo pa tudi poslednja zmaga na peščenem turnirju.

Povrnjena samozavest

»Ta zmaga je izjemno pomembna, saj po Avstraliji nisem bil v najboljši formi ... Nisem našel prave igre; v Indian Wellsu, Miamiju in Monte Carlu mi je na igrišču manjkala stalnost,« je po finalu v Madridu povedal Srb.

Kot dodaja, je v polfinalnem obračunu v Madridu proti Avstrijcu Dominicu Thiemu prišlo do pomembnega preobrata. »Včerajšnji polfinale proti Dominicu je bil izjemno pomemben za mojo samozavest. Nisem izgubil niza in tudi sicer sem bil izjemno zadovoljen s svojo igro.«

Z zmago v Madridu je tudi dosegel 33. zmago na turnirjih serije masters, s čimer se je na prvem mestu večne lestvice izenačil s Špancem Rafaelom Nadalom. Ta se precej neznačilno zanj na pesku letos še ni znašel in ostaja brez turnirske zmage.

Četudi 32-letni Španec ni obupal nad peščeno sezono, pa predstavlja trenutno stanje na vrhu še dodatni veter na Đokovićev mlin. Z zmago v Parizu bi na večni lestvici zmag na grand slamih za Nadalom zaostajal le še za eno zmago, za Federerjem pa za štiri.