Moravška občina je na pobudo Ljudske iniciative Moravče naročila biološko raziskavo, ki jo je izvedel Firbas. »Meni je Občina Moravče naročila raziskavo in jaz sem jo opravil,« je svojo vlogo obrazložil biolog.

Glede morebitnih dvomov v izvedbo analize je poudaril, da analize pokažejo stanje takšno, kot je. »Ali onesnaženje je ali ga ni. To so biološki testi; govoriti o tem, kaj je priznano in kaj ni, je farsa oz. paradoks,« je poudaril.

Sam je zasebni raziskovalec in zagovarja izključno rezultate raziskav, je zatrdil. »Ti pa so pokazali toksični udar.« Tega so zaznali na treh od petih obravnavanih lokacij.

Od kod toksični udar prihaja, Firbas s svojo analizo ni ugotavljal. Je pa izpostavil, da »udar je in od nekod prihaja, sicer bi morali biti rezultati raziskav enaki na iztočnih točkah potoka, ki predstavlja neko negativno kontrolo«. Prisotnost toksinov se kaže na krvnih slikah rib in na celicah testne rastline, čebule. Od kod konkretno strupi izvirajo, pa morajo raziskati drugi, je še dodal biolog.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predstavnik Ljudske iniciative Moravče Jurij Kočar, se je Firbasova raziskava osredotočila na vodotoke v bližini sporne deponije podjetja Termit, še posebej potoka Stražica in Drtijščica.

»Rezultati so jasno pokazali močno prisotnost toksinov v vodah blizu deponije,« je povedal Kočar in ocenil, da gre za udar onesnaženja iz sporne deponije podjetja Termit. Po njegovem je analiza pokazala, da so trditve, da je zemljina na deponijah stabilna in da ne prihaja do uhajanja strupov v okolje, laž.

Analiza je sicer pokazala tvorbo mikronukleusov v eritrocitih rib, kar med drugim kaže na prisotnost kancerogenih snovi v vodi. Pokazale so se tudi motnje pri razvoju korenin mlade čebule, ki je rasla v odvzetih vzorcih vode pri odlagališčih.

V moravški občini zaradi Termita grozijo z državljansko nepokorščino

Podjetje Termit nadaljuje s spornim odlaganjem odpadkov v Občini Moravče, je na novinarski konferenci opozoril moravški župan Milan Balažic. Moravčani so po njegovih besedah v primeru, da država ne bo ukrepala, pripravljeni tudi na državljansko nepokorščino. V Termitu ocenjujejo, da gre zgolj za še eno v nizu provokacij in stopnjevanje pritiska.

Tovornjaki smrti podjetja Termit skozi Moravško dolino še vedno nemoteno vozijo svoj tovor, je danes pred novinarji dejal Balažic. Kraj Moravče s 1000 prebivalci je s štirih strani obkoljen z jamami, kamor se odlagajo odpadki, tudi nevarni, je izpostavil.

»Obkoljeni smo z odpadki, z jamami, ki so že izkopane in kamor se vsak dan vozijo nevarne snovi, z jamami, ki so bile pravkar izkopane, in z jamo, ki je ravno pred tem, da se začne izkopavati,« je izpostavil župan.

Občina Moravče po oceni Termita provocira in stopnjuje pritisk

Novinarske konference Občine Moravče »ne moremo razumeti v drugačnem smislu, kot zgolj še eno v nizu provokacij ter stopnjevanja pritiska tako na Termit kot tudi na ministrstvo za okolje in prostor in izvajalce analiz«, so današnji nastop Balažica komentirali v podjetju Termit. Občina naj bi se bala zagrožene odškodninske tožbe.

Zgojznikova na strani Moravčanov

Na dogajanje v Moravčah se je danes odzvala tudi nosilka liste Povežimo se na volitvah v Evropski parlament Urša Zgojznik, ki se je postavila na stran Moravčanov. »Strinjam se, da je tam problem,« je povedala v izjavi za medije v Ljubljani in se zavzela za aktivno reševanje problema. »Sprenevedanje inšpektorjev, da ni nič narobe, in delovanje oblasti na roko posameznih podjetij je običajna praksa, ki ji bomo enkrat morali narediti konec,« je poudarila.